5 βασικά βήματα για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!
Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:
Έχουμε ήδη μιλήσει για όλους τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να ξεκινήσεις κάτι δικό σου.
Ουσιαστικά, είναι ωραίο να σκέφτεσαι "πως να ξεκινήσω μια επιχείρηση" αλλά τα εμπόδια είναι τόσο μεγάλα που θα πρέπει να είσαι πολύ συνειδητοποιημένος πριν κάνεις το πρώτο βήμα.
Αν, όμως, εσύ νιώθεις πως η επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος, τότε καλή σου τύχη! Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνεις τη βασική σου προετοιμασία και μετά να βουτήξεις με τα μούτρα σε αυτή τη γεμάτη ρίσκο ζωή.
Για να σε βοηθήσω, έφτιαξα μια checklist με τα απαραίτητα που χρειάζεται να κάνεις πριν ξεκινήσεις καν να σκέφτεσαι το οτιδήποτε:
Βρες τον τρόπο να χρηματοδοτήσεις την ιδέα σου: Καλώς η κακώς, τα πάντα στην ζωή (μέσα στην κοινωνία) κοστίζουν. Αν θες να φτιάξεις, ας πούμε, μια εφαρμογή, πρέπει το λιγότερο να σκεφτείς τα έξοδα των developer. Αυτά είναι μεγάλα ποσά, σε προετοιμάζω.
Αν θες να έχεις μια επιχείρηση με κατάστημα, πρέπει να σκεφτείς τα ενοίκια, τα ρεύματα, τα έξοδα των υπαλλήλων, συν πόσα άλλα που δεν μπορείς να προβλέψεις. Α, και έχε στο νου σου ότι στην Ελλάδα το απλούστερο νομικό πρόσωπο που μπορείς να ιδρύσεις, ξεκινάει με τέλη επιτηδεύματος και προκαταβολές φόρου, που σημαίνει 6000 € με το καλημέρα, για την πρώτη χρονιά.
Έχεις τα 3F (Friends, Family and Fools) που θα σου δανείσουν το αρχικό κεφάλαιο; Μήπως πρέπει να δουλέψεις πρώτα 3-4 χρόνια και να μαζέψεις κάποια λεφτά για αυτό;
Η ύπαρξη του αρχικού κεφαλαίου είναι πολλες φορές βασικότερη από την ίδια την ιδέα - και η πρόβλεψη μας για το απαραίτητο κεφάλαιο είναι πολλές φορές πολύ μικρότερη από το πραγματικό, ειδικά αν δεν έχουμε εμπειρία από τον χώρο.
Φτιάξε ένα αναλυτικό business plan: Όταν ήμουν μικρότερος, υποτιμούσα το business plan. Έλεγα πως είναι κάποια τυπικούρα που απλά σου σπαταλάει τον χρόνο. Ήμουν, όμως, μικρό παιδάκι και μιλούσα εκ του ασφαλούς.
Στην πραγματικότητα, το σωστό business plan είναι το 90% της πιθανότητάς σου να πετύχεις. Όχι απλά επειδή any plan is better than no plan. Αλλά, επειδή, αν το κάνεις σωστά, αν φτύσεις αίμα και ξεπεράσεις τα κόμπλεξ σου και απαντήσεις σε όλα του τα ερωτήματα σωστά, θα έχεις καταφέρει να λύσεις μια σειρά από προβλήματα προτού καν ξεκινήσεις να τρως λεφτά και να αναπτύσεις την επιχείρηση σου.
Κάθε δευτερόλεπτο που τρως σε ένα σωστό business plan, απλούστατα σου κερδίζει πολλά λεφτά που ξεκάθαρα θα έκαιγες στο άμεσο μέλλον σε ακριβά λάθη.
Και φυσικά, αν κάνεις business plan και δεις ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, ή ότι δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι η ιδέα σου μπορεί να φτιάξει μια επικερδή επιχείρηση, τότε μόλις κέρδισες 2-3 χρόνια κόλασης χωρίς καν να χρειαστεί να μπεις στο ring.
Ιδέες υπάρχουν άπειρες. Χρόνος στη ζωή περιορισμένος. Αν είναι να φας ένα 5% των 70 χρόνων που θα ζήσεις, καλύτερα να το κάνεις με τις πιθανότητες με το μέρος σου.
Μελέτησε σε βάθος τον ανταγωνισμό: Πολλοί κλασσικοί Έλληνες πατεράδες/θείοι/παππούδες, όταν θα τους περιγράφεις τη μαγική σου ιδέα που θα βγάλει εκατομμύρια, θα σε κοιτάξουν στραβά και θα σου πουν: «Και αν είναι τόσο καλή η ιδέα σου, γιατί δεν την έχει σκεφτεί άλλος;»
Έχουν δίκιο. Πίσω από την Ελληνική παραδοσιακή ξινίλα κρύβεται μια πολύ υγιής δόση κυνισμού.
Μπορεί αυτό το ερώτημα να περιλαμβάνεται στο κομμάτι του business plan, αλλά εγώ θεωρώ ότι πολύ συχνά θα πρέπει να ξεκινάς από αυτό.
Μπορεί πράγματι η ιδέα σου να είναι πολύ καλή, αλλά να προσπάθησαν άλλοι και να απέτυχαν. Γιατί, όμως, απέτυχαν; Τι έκαναν λάθος; Τι θα έκανες εσύ διαφορετικά;
Ψάχοντας για τον ανταγωνισμό, κερδίζεις πολύτιμη εμπειρία, χωρίς κανένα κόστος. Φαντάσου να βρεις κάποιον ανταγωνιστή που είχε ακριβώς την ίδια ιδέα με εσένα (99% θα το βρεις) και να δεις ότι απέτυχε παταγωδώς γιατί πολύ απλά τα νούμερα δεν έβγαιναν, ή ήταν ένα προϊόν που δεν το ήθελε κανείς.
Ένα Googlάρισμα δεν κοστίζει τίποτα, πόσο μάλλον μια καλή online έρευνα ημερών, προτού αρχίσεις να επενδύσεις χρόνο και χρήμα σε μια ιδέα που μπορεί να έχει ήδη αποδειχτεί ως "αδύνατη" από άλλους που πήραν το ρίσκο νωρίτερα.
Φτιάξε ομάδα: Όσο κι αν νομίζεις ότι μπορείς να καταφέρεις κάτι μόνος σου, σου το εγγυώμαι πως δεν γίνεται. Εκτός κι αν θες να κάνεις τον freelancer και να πουλάς μια ξεκάθαρη, συγκεκριμένη υπηρεσία, που αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι μια ατομική επιχείρηση που οκ, είναι κάτι άλλο, χωρίς ομάδα θα δεις σύντομα ότι ένα μήνας έχει πολύ λίγες διαθέσιμες ώρες.
Γρήγορα θα δεις ότι όσο χρόνο σου τρώει η τυπική δουλειά που θες να κάνεις, άλλο τόσο ή και περισσότερο θα σου τρώει το customer aquisition και άλλο τόσο τα χαζά διαδικαστικά, όπως τα λογιστικά και οι γραφειοκρατίες.
Αν έχεις ομάδα, τότε μπορείς να τα μοιράσεις σε ανθρώπους που θα έχουν την ίδια ευθύνη με εσένα και έτσι να καταφέρεις να έχεις μια φυσιολογική ροή. Φυσικά, το να βρεις ομάδα, είναι κάτι απόλυτα δύσκολο.
Πολύ κοντινοί σου άνθρωποι μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα λόγω παρεξηγήσεων και πολύ ξένους δεν μπορείς να τους εμπιστευτείς αρκετά αφού δεν ξέρεις τι ρόλο βαράνε. Όπως είπαμε, δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών - και οι επιλογές των συνεργατών είναι ακριβώς από τα πράγματα στα οποία θα πρέπει να βρεις τον τρόπο από μόνος σου.
Φτιάξε (ρεαλιστικό) backup plan: Όταν ξεκινάς μια επιχείρηση, οι πιθανότητες είναι πάντα εναντίων σου. Το λέει και η λέξη. Μόνο όταν μπει σε μια σειρά και βγαίνει κέρδος, μπορείς να αρχίσεις να θεωρείς πως τα κατάφερες.
Επειδή, όμως, πιο πιθανό είναι στο τέλος να μπεις μέσα (οικονομικά), πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτό. Τι θα κάνεις; Πως θα συνεχίσεις τη ζωή σου; Θα έχεις κάπου να δουλέψεις; Θα έχεις κάπου να μείνεις; Χωρίς backup plan απλούστατα το ρίσκο δεν αξίζει.
Αν, όμως, έχεις κάνει ένα καλό πλάνο και έχεις και (τουλάχιστον) μια καλή εναλλακτική, τότε το στρες που σίγουρα θα αποκτήσεις καθώς επιχειρείς, θα μπορεί να αντισταθμίζεται κάπως από το backup plan σου - το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι αρκετά ρεαλιστικό.

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;
Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.