Λίγα λόγια για το (νέο) site της checklist
🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!
Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:
Πριν από (περίπου) δύο χρόνια, έστειλα το πρώτο email ενός newsletter με το όνομα "Στο Ντουζ". Οι παραλήπτες ήταν το κοινό της παλιάς λίστας του Φοιτηtips και ο τίτλος του πρώτου άρθρου ήταν (το ειρωνικό) "Πως να το παίζεις έξυπνος".
Από τότε, στάλθηκαν ακόμη 22 email σε 500+ αναγνώστες, με θέματα από το "πως είναι η καθημερινότητα στο Βερολίνο" μέχρι το "γιατί το να μην δημοσιεύεις στα social media ήταν η νέα μόδα".
Μιλήσαμε για την παραγωγικότητα, για την βελτίωση, για τη ζωή στο εξωτερικό, για τα soft-skills και για άλλα.
Και σε κάθε newsletter, στο τέλος, υπήρχε μια φόρμα για feedback, κάποιες φορές με ερωτήσεις για το θέμα, άλλες φορές με πιο προσωπικές - αλλά πάντα με το "αν σου άρεσε το newsletter".
Μέσα από αυτό το συνεχές feedback και από εκατοντάδες συνολικά απαντήσεις, γνώρισα καλύτερα τους ανθρώπους για τους οποίους έγραφα και συχνά δεχόμουν πολύ σωστή κριτική για το τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα, όσον αφορά το newsletter.
Πως ξεκίνησε η Checklist;
Tο newsletter είχε ξεκινήσει ως "Ντουζ" γιατί, αλήθεια, δεν ήξερα για ποιό ακριβώς θέμα ήθελα να γράψω.
Εκείνη την περίοδο, ο μόνος χρόνος που είχα για να σκεφτώ οτιδήποτε πέραν από τη δουλειά μου, ήταν τα βράδια, κάτω από το καυτό νερό της ντουζιέρας.
Οπότε, σκέφτηκα: «Ας το πω "στο Ντουζ"» Και αν το newsletter έβγαινε καλό, το όνομα μπορούσε πάντα να αλλάξει.
Όμως, μέσα από τα 20 "Ντουζ" και από την συνεχή επικοινωνία με τους αναγνώστες, άρχισα να βρίσκω τη θεματολογία.
Ήθελα να αρχίσω να μιλάω για πράγματα που δεν είχα γράψει ως τώρα, αλλά που με ενδιέφεραν τα τελευταία χρόνια.
Μιλάω για την οικονομία, την πολιτική, την τεχνολογία, την ιστορία. Όχι με κάποιον "ταγμένο" τρόπο, αλλά ακριβώς σαν το περιεχόμενο που θέλω να διαβάζω εγώ: Εξηγώντας μεγάλα πράγματα με έναν απλό τρόπο.
Βάζοντας, δηλαδή, τα πράγματα σε μια σειρά.
Και έτσι, το newsletter έγινε Checklist.
Η φόρμα του feedback που διάβαζα μόνο εγώ έγινε ένα Discussion Group στο Facebook όπου οι αναγνώστες του newsletter μπορούν να κουβεντιάσουν ανοιχτά.
Και μέσα από αυτό το καινούριο site, το newsletter ανοίγεται σε νέο κοινό μετά από πολύ καιρό.
Τι διαφορά έχει το newsletter από το site;
H Checklist είναι ένα newsletter, που έρχεται στα inbox των αναγνωστών της κάθε (περίπου) δύο εβδομάδες.
Δεν είναι ένα ακόμη newsletter που γράφεται για να γραφτεί. Δεν είναι μια εύκολη συλλογή από links και επικαιρότητα. Δεν προσπαθεί να πουλήσει τίποτε σε κανέναν.
Αντιθέτως: Είναι ένα newsletter που του φέρομαι σαν περιοδικό. Γράφω μονάχα για θέματα που με ενδιαφέρουν, που ενδιαφέρουν τους αναγνώστες, που λένε κάτι καινούριο ή πηγαίνουν βαθύτερα σε ένα συνηθισμένο θέμα.
Κάθε email είναι ένα προσεγμένο άρθρο που θέλω να δώσει κάτι στον αναγνώστη. Αυτό, τουλάχιστον, προσπαθώ να καταφέρω.
Το newsletter είναι η κύρια μορφή της Checklist - και εκεί θα πρέπει να είσαι γραμμένος αν θες να διαβάζεις τα άρθρα.
Το site είναι ένα σημείο για μένουν τα χρήσιμα κομμάτια των άρθρων σαν αρχείο (όπως πχ. για τα Soft Skills) και ένας τρόπος για να ανοιχτεί η Checklist σε ένα μεγαλύτερο κοινό, που δεν θα ήξερε για το newsletter με άλλον τρόπο.
Ακόμη, το site μου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξω extra περιεχόμενο που δεν θα κολλούσε στο newsletter (που σέβεται το mailbox των αναγνωστών, από άποψη συχνότητας). Για παράδειγμα, μικρότερα πληροφοριακά post, λίστες από tips ή πιθανά guest post από άλλους bloggers και αναγνώστες.
Πως να ακολουθήσεις την Checklist;
Πρώτα απ' όλα, κάνε εγγραφή από εδώ στο newsletter. Έτσι, θα παίρνεις στο email σου κάθε νέο άρθρο - συνήθως δύο φορές τον μήνα.
Μετά, μπορείς να ακολουθήσεις τα γενικότερα updates από την Facebook Page της Checklist.
Η προηγούμενη δεκαετία είχε για μένα δύο blogs, το Φοιτηtips και το Bang to Basic, μέσα από τα οποία επικοινώνησα με ανθρώπους, μοιράστηκα τις σκέψεις μου, έμαθα πράγματα και (συχνά) έφτιαξα δυνατές φιλίες.
Η Checklist είναι για εμένα το επόμενο βήμα: Το blogging μου για την επόμενη δεκαετία, μέσα από τα μάτια ενός 30-άρη Έλληνα.
Ελπίζω να βγουν ωραία πράγματα μέσα από αυτό - και σας περιμένω όλους, για να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες.
👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;
Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.