fbpx

Power-tip: Στείλε SMS στο 13033 με ENA κουμπί ή αυτόματα

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Θέλεις να μάθεις πως να στείλεις μήνυμα SMS στο 13033 για γυμναστική, άσκηση ή super market αυτόματα ή πατώντας απλά ένα κουμπί στο κινητό σου;

Ως developer, είναι στη φύση μου να θέλω να αυτοματοποιήσω οποιαδήποτε διαδικασία κάνω επαναλαμβανόμενα και καθημερινά.

Προφανώς, με τα SMS που πρέπει να στέλνουμε στις γκρι περιοχές καραντίνας, που ανήκει η Θεσσαλονίκη όπου βρίσκομαι σήμερα, έχουμε την κατάλληλη υποψήφια διαδικασία: Ένα βαρετό, επαναλαμβανόμενο πράγμα που δεν θα πρέπει να μας τρώει ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη μέρα μας.

Η πρώτη μου σκέψη, ήταν να φτιάξω μια κανονική Android εφαρμογή, αλλά αποφάσισα πως θα ήταν overkill για το παρόν πρόβλημα. Οπότε, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μια no-code λύση αυτοματισμού που μπορεί να στηθεί πολύ γρήγορα και ταυτόχρονα θα είναι απολύτως κατανοητή από κάθε χρήστη κινητού.

Με άλλα λόγια, ας δούμε μαζί πως να αυτοματοποιήσεις (ή να απλοποιήσεις σε ένα κουμπί) την αποστολή SMS στο 13033 αξιοποιώντας το Android smartphone σου και την εφαρμογή IFTTT.

(Δυστυχώς ο συγκεκριμένος τρόπος δεν λειτουργεί σε iPhone, αφού η Apple προτιμάει να έχει κλειστό το λειτουργικό της σε πολλά απλά πράγματα όπως η αυτόματη αποστολή SMS. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που αγοράσετε κινητό…)


Τι θέλουμε να φτιάξουμε;

Προτού ξεκινήσουμε να στήνουμε τον απλό αυτοματισμό μας, ας ορίσουμε το τι θέλουμε ως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσο μια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται σε καραντίνα, κάθε πολίτης πρέπει να στέλνει ένα SMS στο 13033 με τη μορφή [(Αριθμός Δραστηριότητας) (Ονοματεπώνυμο) (Διεύθυνση)].

Οι αριθμοί δραστηριότητας είναι έξι, με τους πιο συνηθισμένους (που θα ασχοληθούμε) να είναι το 2 για super market και το 6 για άθληση, που σημαίνει αν πας για περπάτημα ή τρέξιμο στην παραλία.

Άρα, ο σκοπός μου είναι να φτιάξω δύο κουμπάκια στην αρχική οθόνη ενός Android κινητού, που πατώντας τα θα στέλνουν αυτόματα ένα μήνυμα, είτε για επίσκεψη σε super market, είτε για άθληση.

Στήνοντας τον αυτοματισμό

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να κατεβάσουμε μια σχετικά απλοϊκή, αλλά πολύ δημοφιλή, εφαρμογή αυτοματοποίησης: Το IFTTT (If-This-Then-That).

Για το μικρό μας projectάκι η υπηρεσία είναι free, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις λίγο πιο περίπλοκα πράγματα, πρόσφατα έβαλαν ένα επίπεδο πληρωμής. Φυσικά, δεν μας ενδιαφέρει προς το παρόν, αφού εάν θέλαμε κάτι πιο περίπλοκο, υπάρχουν και πολύ καλύτερες εφαρμογές.

Τα βήματα:

  1. Κάνε εγκατάσταση το IFTTT από το Play Store.

2. Άνοιξε την εφαρμογή IFTTT που μόλις εγκαταστάθηκε.

3. Πάτησε Continue στην πρώτη οθόνη και μετά κάνε Login ή Sign-Up στην εφαρμογή με όποιον τρόπο σε βολεύει περισσότερο.

4. Αφού έχεις κάνει login, πάτησε το κουμπί “Create” για να ξεκινήσεις να στήνεις τον αυτοματισμό μας.

5. Κάνε κλικ στο κουμπί με τίτλο “If This (Add)”, όπου θα δηλώσεις το τι πρέπει να συμβεί για να τρέξει ο αυτοματισμός.

6. Στην οθόνη των Trigger Services υπάρχει μια μπάρα αναζήτησης που λέει “Search Services“. Εκεί γράψε “Button“, ώστε να βρεις το trigger κουμπί.

7. Όταν βγουν τα αποτελέσματα, επίλεξε το Button widget και μετά το “Button Press“, ότι δηλαδή θα πρέπει να πατήσεις το κουμπί για να γίνει η ενέργεια που θα φτιάξουμε.

8. Οκ, φτιάξαμε το trigger. Τώρα, θα φτιάξουμε το αποτέλεσμα του action, πατώντας στο κουμπί “Then That (Add)”.

9. Στην μπάρα αναζήτησης της επόμενης οθόνης, γράψε “SMS” και διάλεξε το “Android SMS” action service, αφού θέλουμε να στείλουμε μήνυμα και μετά “Send an SMS“.

Εάν σου ζητηθεί οποιαδήποτε άδεια για αποστολή SMS από το κινητό σου, προφανώς θα πρέπει να την αποδεχτείς για να δουλέψει η εφαρμογή. Τα μηνύματα στο 13033 δεν έχουν χρέωση, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το φοβάσαι.

10. Στο Phone Number βάλε τον αριθμό “13033” και στο Message σβήσε ότι υπάρχει ήδη και βάλε το μήνυμα που θέλεις να σταλεί. Στην προκειμένη περίπτωση, “6” για άσκηση, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ναι, το ξέρω ότι είναι “ΠαχαΤουρΡίδης”. Ελπίζω να μη με γράψουν οι αστυνόμοι.

11. Στην επόμενη οθόνη, βλέπουμε πως το Action μας είναι έτοιμο. Πατάμε Continue

12. Δίνουμε στο Applet μας το όνομα που θέλουμε και πατάμε Finish.

13. Η επόμενη οθόνη δείχνει πως ο αυτοματισμός μας είναι έτοιμος και ενεργός.

Μένει, όμως, να βάλουμε το κουμπί που θα τον εκτελεί στην αρχική μας οθόνη. Γι’ αυτό, πάτησε το κουμπάκι με το γρανάζι, πάνω δεξιά.

Και μετά πάτησε το κουμπάκι “Add” και στο επόμενο παραθυράκι κράτησε το δάχτυλό σου πάνω στο μικρό εικονίδιο, ώστε να το τοποθετήσεις στην αρχική σου οθόνη.

14. Το κουμπί βρίσκεται πια στην αρχική σου οθόνη. Αρκεί να το πατήσεις για να σταλεί αυτόματα το μήνυμά σου στο 13033 για άθληση.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις και άλλο κουμπάκι για μετακίνηση σε Super Market, η οτιδήποτε άλλο θέλεις.

Μην ξεχνάς, όμως: Η δωρεάν έκδοση του IFTTT υποστηρίζει μέχρι 3 ενεργά applets.

Bonus: Αυτόματο μήνυμα SMS χωρίς ΟΥΤΕ ΚΑΝ κουμπί

Και αφού φτάσαμε ως εδώ, μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να μην χρειάζεται καν να πατήσουμε κουμπί.

Εάν στο βήμα του trigger, όπου διαλέξαμε το Button Trigger, αναζητήσουμε το Location Trigger και διαλέξουμε την προϋπόθεση “When you exit an area”, μπορούμε να κάνουμε το κινητό να στέλνει μήνυμα απολύτως αυτόματα μόλις βγαίνουμε από το σπίτι μας, για παράδειγμα με αιτιολόγηση “6”, ώστε να είμαστε καλυμμένοι.

Αν έμενες στη Βουλή, έτσι θα έπρεπε να το ρυθμίσεις.

Απλά, πρέπει να επιλέξουμε την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι μας, ώστε με το που απομακρυνθούμε από αυτή, να στέλνεται αυτόματα το SMS.

Με άλλα λόγια, το μόνο που χρειάζεται να θυμάσαι είναι να κουβαλάς την ταυτότητά σου μαζί και το κινητό σου θα κάνει τα υπόλοιπα από μόνο του.

Και θυμηθείτε: Ωραία οι αυτοματισμοί, αλλά μείνετε ασφαλείς μακριά από συγχρωτισμούς και φορέστε τις μάσκες σας!

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.