Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Το άρθρο είναι διαθέσιμο και σε μορφή podcast. Για να το ακούσετε, κάντε κλικ στον παραπάνω player, ή σε αυτό το link.

Από το 2021 που γύρισα πίσω στην Ελλάδα, εκτός από ένα ατυχές δίμηνο στην Αθήνα, μένω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Οι κύριοι λόγοι που την επέλεξα: Πρώτον, το ότι η οικογένειά μου μένει κοντά, και δεύτερον πως εδώ έχω το δικό μου σπίτι.

Όμως πολύ συχνά αναρωτιέμαι εάν έχω κάνει την καλύτερη επιλογή.

Λίγο context για τη δική μου περίπτωση: Για όσους δεν γνωρίζουν, εργάζομαι fully remotely ως software developer, για εταιρείες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως οι συνθήκες της ζωής μου είναι αρκετά διαφορετικές από κάποιον άνθρωπο που πρέπει να πηγαίνει σε ένα γραφείο ή να βρίσκεται στην ίδια πόλη (και χώρα) όπου δουλεύει.

Αλλά πέραν από τα θετικά της περίπτωσής μου, το μακροχρόνιο remote έχει και αρνητικές πλευρές: Σε αναγκάζει να περνάς πολλές μέρες της ζωής σου κλεισμένος σπίτι σου, ή στέλνει την κοινωνική ζωή σου στα τάρταρα.

Και πολλές φορές, αναρωτιέμαι αν και η ίδια η πόλη που μένει κανείς βοηθάει ή κάνει χειρότερα κάποια από τα συμπτώματα του remote.

Οπότε, το ερώτημα για μένα είναι το εξής: Εάν χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, μπορούσα να επιλέξω να μένω σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, ποιά θα διάλεγα τελικά;

Η ακόμη πιο γενικά: Ποιά είναι η καλύτερη πόλη της Ελλάδας για να ζει κανείς;

Είναι η Αθήνα η καλύτερη πόλη για να ζείς;

Γυρνώντας από το εξωτερικό, έκανα ένα μικρό πέρασμα από τη “μεγάλη πόλη”. Έχοντας μόλις επιστρέψει από το Βερολίνο, έφαγα στη μάπα κάτι πολύ “βίαιο” σε σχέση με όσα είχα συνηθίσει: Φασαρία, βρωμιά, χαοτικές αποστάσεις (με πολύ μέτριες συγκοινωνίες) και κόστος ζωής που, σε μεγάλο βαθμό, ήταν ίδιο ή ακριβότερο σε σχέση με την πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Εντάξει, είχε και κάποιες καλούτσικες περιοχές, όπως οι παραθαλάσσιες στα νότια, και σίγουρα, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, είναι εκτός συναγωνισμού για διαθέσιμες δραστηριότητες και ποιοτικά μαγαζιά.

Αλλά στο feeling που μου έβγαζε όταν κινούμουν στην πόλη (όσο έζησα εκεί - όχι ως τουρίστας) ήταν πως ο κόπος δεν άξιζε την ανταμοιβή.

Ήταν (για μένα τουλάχιστον) μια δύσκολη, στρεσογόνος πόλη - και σε πολλά κεντρικά σημεία της κάπως “ύποπτη”.

Ένα σίγουρο θετικό της είναι πως σχεδόν όλες οι σοβαρές δουλειές της χώρας (ειδικά στον τομέα μου) βρίσκονται εκεί. Από την άλλη, όμως, αν ήταν να φάω τα σκατά της Αθήνας για να έχω μια καλή δουλειά, μπορούσα κάλλιστα να γυρίσω στο Βερολίνο και να έχω και καλύτερη δουλειά αλλά και καλύτερη καθημερινότητα.

Αλλά να πω και το άλλο; Το ότι μπορείς να βρεις και μια “οκ” δουλειά στην Αθήνα, ίσως σε κάνει και λίγο complacent και σε οδηγεί να συμβιβαστείς με κάτι μέτριο (και δη “Ελληνικό” - όσοι ξέρουν, ξέρουν) - ειδικά όταν (στον τομέα του tech τουλαχιστον) μπορείς να είσαι remote με εξωτερικό και να παίζεις μπάλα στην Α’ Εθνική.

Φυσικά, δεν λέω ότι δεν μπορείς να είσαι remote από Αθήνα. Λέω απλώς ότι αν είσαι remote, δεν καταλαβαίνω γιατί να επιλέξεις να μείνεις Αθήνα; (αν σου αρέσει τόσο, πήγαινε μερικά ταξιδάκια εκεί μερικές φορές τον χρόνο, σαν τουρίστας).

Άρα για μένα, όχι. Η Αθήνα δεν είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις. Και έτσι όπως τη βλέπω να εξελίσσεται, όλο και πιο πυκνοκατοικημένη και χαοτική, δεν νομίζω πως θα γίνει και ποτέ.

Είναι η Θεσσαλονίκη η καλύτερη πόλη για να ζεις;

Ξέρω ότι πολλοί Αθηναιόφιλοι μπορεί να έχουν ήδη γίνει triggered, αλλά ζητώ την ηρεμία σας. Έχει και η Θεσσαλονίκη αρνητικά, δεν θα σας αδικήσω.

Τώρα, το ξέρω ότι η Θεσσαλονίκη δεν συγκρίνεται στα ίσα σε μέγεθος και ύφος με την Αθήνα, αλλά, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτές είναι οι μόνες “μεγάλες” πόλεις, οπότε αναγκαστικά πρέπει να τις γκρουπάρω.

Η παραλία της Θεσσαλονίκης με κόσμο να περπατάειΗ παραλία της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα όμορφα σημεία της πόλης.

Το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, για μένα, είναι πως συνδυάζει τα κακά τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρών πόλεων.

Των μικρών γιατί, οκ, δεν είναι πραγματικά μεγάλη. Δεν έχει και τόσες πολλές επιλογές. Οι περιοχές που αξίζει να κυκλοφορείς είναι δύο-τρείς και προσωπικά, μέσα στα δύο χρόνια που ζω μόνιμα εδώ, τις έχω σχεδόν τερματίσει.

Καλά καφέ, σαν κι αυτά που ξεφυτρώνουν σαν αγριόχορτα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη τα έχουμε μετρημένα στα δάχτυλα - και αυτά βρίσκονται μαζεμένα σε συγκεκριμένο κομμάτι του κέντρου.

Και η κίνηση… Δεν ξέρω πόσο θα φτιάξουν τα πράγματα όταν ολοκληρωθεί το μετρό, αλλά την προκειμένη στιγμή, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Πραγματικά, μένοντας σε περιοχή έξω από το κέντρο, προτιμώ να μη βγω από το σπίτι παρά να οδηγήσω στον περιφερειακό και στους δρόμους με τα τριπλοπαρκαρισμένα. Νιώθω πως χάνω ένα μήνα από τη ζωή μου κάθε φορά που το κάνω.

Κατά τα άλλα, ειδικά για έναν remote worker που δεν είναι υποχρεωμένος να οδηγάει, η Θεσσαλονίκη δεν είναι κακή.

Ακόμη και αν δεν είναι Αθήνα, συνεχίζει να έχει αρκετά πράγματα να κάνεις. Έχει εξαιρετικό φαγητό και ποτάδικα. Οι αποστάσεις είναι διαχειρίσιμες, έχει κάποια πολύ ωραία σημεία για βόλτα, όπως τη Νέα Παραλία και το καλοκαίρι είσαι δίπλα σε πολλές θάλασσες, όπως και σε βουνά τον χειμώνα.

Το κόστος ζωής, όμως, δεν είναι φθηνό όπως σε μια επαρχιακή πόλη. Και αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιείς αμάξι αν μένεις στις περισσότερες περιοχές εκτός κέντρου.

Και εντάξει, για το θέμα των δουλειών δεν το συζητάω: Η κατάσταση είναι τραγική. Στον τομέα μου τουλάχιστον, ανοίγει μια στο τόσο κάνα παράρτημα καμιάς πολυεθνικής, που μας θέλουν για “φθηνό εργατικό δυναμικό” και όλη η Θεσσαλονίκη ανταγωνίζεται σαν μανιακή για εκατό θέσεις, με μέτριους μισθούς και ελληνικό mentality.

(Είχαμε φτάσει στο σημείο να μιλάνε όλοι για τη Pfizer, τη φαρμακευτική, λες και ήταν η Google)

Άρα, για να το κλείσω με τη Θεσσαλονίκη: Πιστεύω ότι είναι μια αρκετά καλή επιλογή για να μένεις, αρκεί να έχεις βρει τον τρόπο να κάνεις μια καλή δουλειά. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν αισθάνομαι ότι είναι η καλύτερη επιλογή στην Ελλάδα.

Είναι η (τυχαία επαρχιακή πόλη) η καλύτερη πόλη για να ζεις;

Αφήνοντας τις δύο προφανείς επιλογές (στις οποίες ζει και ο μισός πληθυσμός της χώρας) μας μένουν οι πολλές μικρότερες, επαρχιακές πόλεις, και ίσως κάποια (μεγαλούτσικα) νησιά.

Κοιτάξτε, στην επαρχία μεγάλωσα και καταλαβαίνω πως λειτουργεί. Αλλά επίσης την τελευταία δεκαετία έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και έχω δει τις περισσότερες επαρχιακές πόλεις από κοντά.

Η επαρχία έχει συνήθως τα εξής προβλήματα:

Δεν υπάρχουν (καλές) δουλειές

Εάν θες να κάνεις τον υπάλληλο, οι δουλειές είναι λίγες και οι μισθοί χαμηλοί. Και προφανώς, το επίπεδο είναι συνήθως κατώτερο από αυτό της Αθήνας, οπότε είναι και δύσκολο να αποκτήσεις cutting-edge skills και να κάνεις σοβαρή καριέρα.

Δεν υπάρχουν (πολλά) πράγματα για να κάνεις

Στις επαρχιακές πόλεις υπάρχουν συνήθως δύο-τρια οκ μαγαζιά του κάθε είδους. Ίσως ένα εντάξει specialty coffee shop. Ίσως ένα-δύο καλά εστιατόρια. Αλλά ως εκεί. Σκέψου εάν αυτό θα σε καλύπτει για τα επόμενα 10-20 χρόνια, ή όχι.

Η νοοτροπία είναι “επαρχιακή”

Καλώς η κακώς, σε αυτές τις ελληνικές πόλεις θα αντιμετωπίσεις πολλές “κολλημένες” αντιλήψεις, φόβο απέναντι στο καινούργιο και κλικαδόρικες συμπεριφορές. Τα πάντα είναι θέμα “politics” και ποιος-ξέρει-ποιόν. Όχι πως το ίδιο δεν συμβαίνει και στην Αθήνα, αλλά στην επαρχία βγάζει μάτι.

Θα βαρεθείς να βλέπεις τους ίδιους και τους ίδιους

Θα βλέπεις πάντα τα ίδια άτομα, στα ίδια μέρη, την ίδια ώρα. Πρέπει να έχεις μεγαλώσει στην επαρχία, ή να ζήσεις μερικά χρόνια σε αυτή, για να καταλάβεις πόσο εφιαλτική είναι αυτή η επαναλαμβανόμενη “μέρα της μαρμότας”.

Από την άλλη, στα καλά της επαρχίας:

Το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλό

Συνήθως μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου με τα μισά λεφτά από ότι σε μια μεγάλη πόλη, το οποίο, ειδικά εάν δουλεύεις remote, μπορεί να σου δώσει ένα advantage.

Φυσικά, και το ότι δεν έχεις και τόσες πολλές επιλογές για εστιατόρια και μπαρ το κάνει ακόμη πιο εύκολο να μην ξοδεύεις πολλά.

Είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσεις παρέες

Οι αποστάσεις είναι τραγικά μικρές και αφότου “δεθείς” με μια παρέα, είναι πολύ εύκολο να περνάς χρόνο με αυτή.

Η ζωή είναι πολύ πιο “χαλαρή”

Ξέχνα τα άγχη της Αθήνας. Ξέχνα την κίνηση της Θεσσαλονίκης. Στην επαρχία ο κόσμος ζει σε άλλους ρυθμούς. Μπορεί να βγάζει τα μισά λεφτά. Μπορεί να έχει τις μισές επιλογές. Αλλά οι περισσότεροι έχουν σπίτια με αυλή και barbecue και κάθε απόγευμα πίνουν φρεντάρα με τα φιλαράκια τους.

Μήπως τα Γιάννενα είναι η καλύτερη πόλη για να ζεις;

Φυσικά, έχει “επαρχία” και “επαρχία”: Άλλο το να μένεις στη Βέροια, άλλο στην Ξάνθη, άλλο στο ξερονήσι. Άλλο ο Βόλος και η Πάτρα και άλλο τα Γιαννιτσά.

Κάθε επαρχιακή πόλη έχει και άλλα χαρακτηριστικά: Έχει μια πόλη καλή οικονομία; Είναι όμορφη; Πόσους κατοίκους έχει; Πόσα καλά coffee shop; Έχει τίποτα να φας, πέραν από πιτόγυρο; Έχει δουλειές;

Μπορεί να με πείτε προκατειλημμένο, αλλά προσωπικά, προσπαθώντας να απαντήσω σε όλα αυτά τα ερωτήματα, καταλήγω στο ότι η καλύτερη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας για να ζεις, είναι τα Γιάννενα.

Γιατί; Τα θετικά της πόλης είναι ξεκάθαρα:

Είναι από τις ελάχιστες πόλεις που κινείται ανοδικά στα πάντα

Συνήθως ταξιδεύω σε μικρές Ελληνικές πόλεις και παρατηρώ μια παρακμή (βλέπε Καστοριά). Δρόμοι διαλυμένοι. Γειτονιές παρατημένες. Ολόκληρα πεζοδρόμια γεμάτα με κλειστά μαγαζιά.

Ε, τα Γιάννενα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Κάθε φορά που πηγαίνω (και πηγαίνω συχνά), νιώθω πως η πόλη έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αναπλάσεις σε κάθε σημείο της πόλης, νέες υποδομές, ολοκαίνουργια κτίρια στη θέση των παλιών. Καινούργια μαγαζιά κάθε είδους, και τώρα πια και με εξαιρετικές επιλογές για φαγητό. Ζωντάνια; Παραπάνω δεν πάει, αφού κάθε μέρα, τα πάντα είναι συνεχώς γεμάτα από τους αμέτρητους φοιτητές, τους “καλοπληρωμένους” κατοίκους και τους τουρίστες.

Η πόλη βλέπετε έχει μια εξαιρετική οικονομία: Τόσο από τους φοιτητές της, όσο και από τον τουρισμό της, που πάει εξαιρετικά καλά από τότε που άνοιξαν οι μεγάλοι δρόμοι της Εγνατίας.

Μια από τις στοές των Ιωαννίνων, το βράδυ, με κόσμο να πίνει ποτόΤα Ιωάννινα είναι πανέμορφα τα βράδια. Στη φωτογραφία, μια από τις στοές τις πόλης, ανάμεσα σε πετρόστρωτα δρομάκια.

Είναι μια πόλη που έχει τα πάντα και περπατιέται

Στα Γιάννενα δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο, ειδικά αν μένεις στο ευρύτερο κέντρο. Παράλληλα, είναι μια πόλη που δεν της λείπει τίποτα. Βγαίνεις με τα ποδαράκια σου και μέσα σε δέκα λεπτά είσαι παντού. Για μένα, αυτό είναι πραγματική ποιότητα ζωής.

Είναι μια πανέμορφη πόλη

Αν βρίσκουμε ως θετικό την “παραλία” της Θεσσαλονίκης, τότε τι να πούμε για τη λίμνη των Ιωαννίνων; Μια απίθανη διαδρομή μπροστά στις όχθες της, με χίλια διαφορετικά πρόσωπα, ανάλογα την ώρα, τη μέρα και την εποχή.

Και η ίδια η πόλη, που συνδυάζει τους ανακαινισμένους δρόμους με τα παραδοσιακά δρομάκια, είναι μαγευτική. Και τον χειμώνα, έχει μερικά από τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας για να επισκεφτείς, όπως και εξαιρετικές κοντινές θάλασσες, που για εμάς τους βορειοελλαδίτες ήταν “κρυμμένα διαμάντια”.

(Όλως περιέργως) έχει καλές θέσεις εργασίας

Πέραν του ότι γενικά η πόλη έχει μια καλή οικονομία και μερικές βιομηχανίες, θα μιλήσω για τον τομέα μου: Τα “μικρά” Γιάννενα είναι μια από τις λίγες Ελληνικές πόλεις που εξελίσσονται σε σοβαρά hub τεχνολογίας.

Λόγω της πολύ καλής παροχής αποφοίτων τεχνολογίας από το πανεπιστήμιο, πολλές ξένες εταιρείες έχουν ανοίξει παραρτήματα στην πόλη και παρέχουν καλές θέσεις εργασίας, με αρκετά συμπαθητικούς μισθούς για Ελληνική επαρχία (σίγουρα παραπάνω από όσα ακούω σε αντίστοιχες θέσεις στη Θεσσαλονίκη).

Και ακόμη κι αν είσαι remote, στην πόλη έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ενεργή κοινότητα από remote workers, Έλληνες και ξένους, που επέλεξαν τα Γιάννενα για το μέρος που ήθελαν να μείνουν.


Μετά από όλο αυτό, μπορείτε λογικά να με ρωτήσετε: “Τότε γιατί ρε μάγκα δεν πας να μείνεις μόνιμα στα Γιάννενα;”

Η απάντησή μου είναι, για διάφορους λόγους:

Πρώτον, δεν στέκει από οικονομικής άποψης, αφού στα Γιάννενα θα πρέπει να νοικιάσω σπίτι, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχω το δικό μου.

Δεύτερον, προσπαθώ ούτως ή άλλως να πηγαίνω στα Γιάννενα (και να δουλεύω από εκεί) αρκετές εβδομάδες τον χρόνο, οπότε νομίζω πως παίρνω τη δόση μου, χωρίς να χρειάζεται να μετακομίσω μόνιμα.

Μα, πάνω από όλα, νομίζω πως με αποτρέπει το μοναδικό σημαντικό αρνητικό αυτής της πόλης: Η βροχή.

Βλέπετε, στα Γιάννενα, πέραν του ότι βρέχει πολύ συχνά, μπορεί να αρχίσει να βρέχει και να μη σταματήσει για δύο μήνες. Το είχα ζήσει μια φορά αυτό όταν ήμουν φοιτητής και ακόμη το νιώθω ως ψυχολογικό τραύμα.

Προσωπικά, δεν λειτουργώ καλά με τόση μουντάδα (αρκούν δύο τέτοιες μέρες για να πέσω σε mini-κατάθλιψη) οπότε νομίζω πως, ακόμη και αν κάποτε μετακομίσω ξανά σε αυτή την πόλη, θα πρέπει να “σπάω” τη Γιαννενίλα με συχνές επισκέψεις σε άλλες κοντινές πόλεις για να βλέπω λίγο ουρανό.

Άρα, που είναι καλύτερο να μένει κανείς (στην Ελλάδα);

Νομίζω πως εξαρτάται. Η τέλεια πόλη, πιθανότατα, δεν υπάρχει. Το καλύτερο για τον καθένα ορίζεται από τις εκάστοτε συνθήκες της ζωής του και το από που “έρχεται”, αλλά και τη φάση που βρίσκεται.

Γενικότερα, όμως, ένας αλγόριθμος επιλογής, για μένα, θα πήγαινε ως εξής:

  • Εάν θέλεις να είσαι στο επίκεντρο των όσων γίνονται στην χώρα ή θέλεις την καλύτερη δυνατή (Ελληνική) δουλειά και δεν σε νοιάζει τόσο η ποιότητα ζωής, τότε η Αθήνα είναι μονόδρομος.
  • Εάν είσαι remote worker και δεν θέλεις την τρέλα της Αθήνας, αλλά θέλεις να μένεις σε πόλη, τότε η επιλογή σου πρέπει να είναι η Θεσσαλονίκη.
  • Εάν θέλεις επαρχία, για οποιονδήποτε από τους λόγους που ανέφερα πριν, κοίτα να διάλεξεις μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις πόλεων, όπως:
    • Τα Γιάννενα, για όλους τους λόγους που ανέφερα.
    • Την Καλαμάτα, γιατί συνδυάζει το εξαιρετικό καλοκαίρι, με μια ταυτόχρονη εγγύτητα στην Αθήνα.
    • Κάποια πόλη της Κρήτης, αν θες να συνδυάζεις το όνειρου του “νησιού” με κάτι πιο manageable.
  • Εάν τίποτε από όλα αυτά δεν είναι η δική σου προτεραιότητα, τότε ίσως το καλύτερο μέρος είναι αυτό στο οποίο βρίσκονται οι περισσότεροι κοντινοί σου άνθρωποι (οικογένεια και φίλοι).

Κι εάν ακόμη νιώθεις πως τίποτε από όλα αυτά δεν αντιστοιχεί στις δικές σου προτεραιότητες, τότε ενδιαφέρομαι να μάθω τι είναι αυτό που θα έκανε μια πόλη την καλύτερη για να ζεις. Περιμένω να το ακούσω στα σχόλια στο Facebook Group μας

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.