Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Πως να φτιάξεις το δικό σου γραφείο για δουλειά από το σπίτι; Πως να οργανώσεις τον προσωπικό σου χώρο; Τι χρειάζεσαι για λειτουργική remote εργασία από το σπίτι;

Ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν να μιλήσουμε ξανά για το θέμα της remote εργασίας λόγω lockdown. Η αλήθεια, όμως, είναι πως και αυτόν τον Χειμώνα πολλοί θα δουλέψουμε από απόσταση, αλλά και πως η remote εργασία είναι εδώ για να μείνει, ακόμη κι αν φύγει ο κορονοϊός.

Προφανώς, δεν γίνονται όλες οι δουλειές από απόσταση, ούτε και η δουλειά αποκλειστικά από απόσταση είναι κάτι το ιδανικό.

Υπό συνθήκες, όμως, όπως για συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα, έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο από την πλευρά του εργαζομένου όσο και από της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους η δουλειά από το σπίτι είναι μονόδρομος: οι φοιτητές, οι επιχειρηματίες που ξεκινάνε την ίδρυση μιας service-oriented startup επιχείρησης, οι freelance προγραμματιστές, οι YouTuber, οι συγγραφείς...

Όποιος άνθρωπος κι αν είσαι, μπορεί να έχεις τον δικό σου λόγο για να φτιάξεις έναν τέλειο χώρο στο σπίτι σου, όπου θα μπορείς να συγκεντρωθείς και να είσαι παραγωγικός.

Και αυτό θα είναι το θέμα του άρθρου: Μια λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι για να στήσεις ένα τέλειο, λειτουργικό και άνετο γραφείο για να δουλέψεις από το σπίτι σου.

Ο χώρος

Ακόμη και μια μικρή γωνία στο σαλόνι μπορεί να γίνει ένα βολικό γραφείο για να δουλεύεις από το σπίτι.

Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο, που είναι ο χώρος τον οποίο θα χρησιμοποιήσεις ως γραφείο.

Εάν βρίσκεσαι στην επαρχία, είναι πιθανό να ζεις σε ένα άνετο σπίτι με διαφορετικούς χώρους. Σε αυτή την περίπτωση, διάλεξε ένα σχετικά απομονωμένο δωμάτιο το οποίο μπορείς να μετατρέψεις σε home office.

Θέλεις σίγουρα να έχει μερικές πρίζες κοντά σου, καλό είναι να έχεις το router του internet σου εκεί (για καλύτερη σύνδεση, ιδανικά με καλώδιο LAN) και άντε κάποιο παράθυρο για μια έμμεση επαφή με τον έξω κόσμο.

Το βασικότερο, όμως, είναι να μπορείς να κλείσεις την πόρτα του χώρου σου, ώστε να μην σε ενοχλεί κανείς, όταν θέλεις να συγκεντρωθείς ή να πάρεις μέρος σε κάποιο video call.

Εάν από την άλλη μένεις στην πόλη, σε κάποιο μικρότερο διαμέρισμα, ή στην επαρχία αλλά σε μικρό σπίτι, οι περιπτώσεις είναι δύο:

Αν μένεις μόνος σου.

Αν μένεις μόνος σου, τότε απλά ορίζεις μια άνετη γωνία κάπου στον χώρο σου, όπου θα στήσεις το γραφειάκι σου, αφού κατά κάποιον τρόπο όλο το διαμέρισμα είναι “το προσωπικό σου δωμάτιο”.

Το μόνο που συστήνω είναι να μην βρίσκεται σε σημείο που θα σου αποσπάει την προσοχή, όπως πχ. δίπλα στην τηλεόραση.

Όσο πιο ξεχωριστό νιώθεις τον χώρο του γραφείου σου, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνεις απόλυτο switch όταν μπαίνεις σε mode εργασίας.

Αν μένεις με άλλους

Εάν μένεις με άλλους, τότε θα πρέπει να συνεννοηθείς μαζί τους για τις ώρες που θα χρησιμοποιείς τον βολικότερο διαθέσιμο χώρο, κατά προτίμηση στήνοντας εκεί κάποιο μικρό έπιπλο γραφείου.

Το να δουλέψεις, ας πούμε, στο τραπέζι της κουζίνας είναι μια πιθανότητα, αλλά είναι πιθανό να σε ενοχλούν όσοι την χρησιμοποιούν μέσα στη μέρα για να φάνε ή να πάρουν κάτι από το ψυγείο.

Επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις ο θόρυβος αποτελεί πρόβλημα, προτείνω να πάρεις ένα καλό, over-ear σετ ακουστικών, από αυτά που καλύπτουν τα αυτιά δηλαδή, και αν το σηκώνει το budget σου με noise cancellation.

Τα απλά ακουστικά σίγουρα θα κόψουν αρκετούς από τους εξωτερικούς θορύβους, ειδικά αν ακούς μουσική, αλλά τα noise cancellation περιέχουν “μαύρη μαγεία” που κάνουν τους εξωτερικούς ήχους σχεδόν να χάνονται, με ένα τρελό κόλπο όπου αναιρούν τις συχνότητες των ήχων εκπέμποντας τα αντίστροφα κύματα.

Το budget ζευγάρι ακουστικών που χρησιμοποιώ εγώ είναι το AKG K72, που είναι πολύ άνετο και κόβει αρκετά τους εξωτερικούς ήχους. Το καλύτερο ζευγάρι με Noise Cancellation, απ’ ότι λένε οι περισσότεροι reviewers, είναι αυτό το ζευγάρι Sony.

Το έπιπλο του γραφείου σου

Ένα απλό, μεγάλο γραφείο, είναι το βασικότερο αντικείμενο για να φτιάξεις τον χώρο εργασίας σου.

Το γραφείο όπου θα έχεις τον υπολογιστή σου ή θα ακουμπάς τις σημειώσεις σου, είναι για μένα το βασικότερο κομμάτι του setup σου.

Κατά την άποψή μου, χρειάζεσαι ένα απλό, flat και μεγάλο γραφείο. Όσο πιο πολύ χώρο έχεις, τόσο πιο πολλά πράγματα μπορείς να χειριστείς ταυτόχρονα.

Καλές πηγές για να αγοράσεις γραφείο είναι τα IKEA, τα Jysk ή τα Praktiker.

Φυσικά, υπάρχουν έπιπλα για όλα τα budget: Από φθηνά των πενήντα ευρώ, μέχρι πανάκριβα με ηλεκτρική ρύθμιση ύψους που σηκώνονται ψηλά, ώστε να τα χρησιμοποιείς όρθιος (αν είσαι από τους fan των standing desks).

Εφόσον δουλεύεις με υπολογιστή, δώσε σημασία και στην δυνατότητα του επίπλου για cable management (διαχείριση καλωδίων).

Κάποια γραφεία έχουν στρατηγικά τοποθετημένες τρύπες για να περνάς τα καλώδια των οθονών και των πληκτρολογίων, άλλα έχουν ειδικές βάσεις από την κάτω τους πλευρά για να δένεις πάνω τους καλώδια ρεύματος και φορτιστές. Πέραν από το όμορφο, clean look που σου προσφέρουν, βελτιώνουν και την εργονομία του γραφείου σου, αφού δεν θα είναι όλος ο χώρος μπλεγμένος από καλώδια.

Ο υπολογιστής σου

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την εμπειρία ενός καλού, σταθερού υπολογιστή.

Στο θέμα του υπολογιστή έχουμε δύο περιπτώσεις: Είτε θα έχεις λάπτοπ, είτε desktop (σταθερό) υπολογιστή.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, θα πρότεινα ένα καλό λάπτοπ, αφού μπορείς να το κουβαλάς και μαζί σου. Σήμερα, η άποψή μου έχει αλλάξει: Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί, σε θέμα home office, από την ταχύτητα και την εμπειρία που δίνει ένας σταθερός υπολογιστής.

Φυσικά, είναι πάντα θέμα budget. Αν μπορείς, πάρε και λάπτοπ και σταθερό.

Η πρότασή μου, όμως, είναι η εξής: Αν έχεις ήδη ένα παλιό λάπτοπ που άρχισε να γίνεται αργό, μην πάρεις καινούριο λάπτοπ. Δώστε τα ίδια λεφτά ώστε να πάρεις έναν πολύ δυνατότερο σταθερό υπολογιστή, που μπορείς μάλιστα να τον φτιάξεις και σε αρκετά μικρό κουτί ώστε να μπορείς να τον κουβαλήσεις εύκολα, αν χρειαστεί. Και κράτα το παλιό σου λάπτοπ για τις λίγες περιπτώσεις (πια) που θα χρειαστεί να δουλέψεις από κάποια καφετέρια ή σε κάποιο ταξίδι.

Ένας σταθερός υπολογιστής σου δίνει πολύ περισσότερη απόδοση για τα ίδια λεφτά και θα σου κρατήσει για πολύ περισσότερα χρόνια, αφού μπορείς να τον αναβαθμίζεις τακτικά, προσθέτοντας πχ. περισσότερη μνήμη ram ή κάποιον καλύτερο επεξεργαστή. Με ένα λάπτοπ αυτό δεν γίνεται, αφού θα πρέπει (συνήθως) να το αλλάξεις όλο.

Το καλύτερο value for money laptop που μπορείς να αγοράσεις αυτόν τον καιρό, είναι αυτό το Huawei Matebook.

Από την άλλη, αν θες να φτιάξεις desktop υπολογιστή, ψάξε τον υπολογιστάκια φίλο που όλοι έχουμε, ώστε να σε καθοδηγήσει, αφού τα έτοιμα desktop συστήματα συνήθως βγαίνουν ακριβότερα από απλά να το συναρμολογήσεις μόνος σου (που είναι αρκετά απλό) - αν και έχω μαζέψει μερικούς οδηγούς για το πως να φτιάξεις τον δικό σου υπολογιστή στο άρθρο με τις 100 πηγές για να μάθεις τα πάντα online.

Dual screen, η το λιγότερο μια wide όπως στη φωτογραφία.

Μετά ερχόμαστε στις οθόνες. Λέω “οθόνες”, γιατί το ιδανικό για μένα είναι δύο οθόνες δίπλα-δίπλα. Το real estate που σου δίνει ένα multi-screen setup κάνει κάθε εργασία να γίνεται πολύ γρηγορότερα, αφού μπορείς να ανοίξεις τρία-τέσσερα έγγραφα και να τα βλέπεις ταυτόχρονα.

Προτείνω το λιγότερο οθόνες 1080p ανάλυσης και 24ων ιντσών, κατά προτίμηση IPS ώστε να φαίνονται τα χρώματα καλά από κάθε γωνία.

Οι οθόνες των λάπτοπ είναι πολύ μικρές για σοβαρή εργασία, οπότε ακόμη και με λάπτοπ θεωρώ ότι χρειάζεται μια καλή οθόνη στην οποία θα το συνδέεις.

Από άλλα περιφερειακά, ξαναλέω πως είναι θέμα budget. Αν έχεις λεφτά για φάγωμα, πάρε ότι καλύτερο βρεις. Αν όχι, τη βγάζεις και με ένα φθηνό λάπτοπ σκέτο.

Εάν το budget δεν είναι θέμα, προτείνω ένα καλό μηχανικό πληκτρολόγιο, ένα άνετο ποντίκι και ένα ζευγάρι καλά, over-ear ακουστικά.

Εάν σου αρέσουν τα RGB φωτάκια της gaming κουλτούρας, μπορείς να πάρεις και τα πάντα με RGB, ώστε να έχεις και έναν τέλειο ambient φωτισμό για τις βραδινές ώρες που αράζεις στο γραφείο σου.

Η καρέκλα

Δες τον τυπά τι ωραία και cozy που είναι με τις οθονίτσες και την καρεκλίτσα του. #goals

Εκτός κι αν ανήκεις στους ακραίους που δουλεύουν όρθιοι (ή περπατώντας), μια καλή καρέκλα θα είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα κάνεις για την άνεση και την υγεία σου.

Μην προσπαθήσεις να δουλέψεις για καιρό με καμία σκληρή καρέκλα για την κουζίνα, θα χαλάσεις το σώμα και την ψυχή σου.

Το λιγότερο ψάξε για καμία φθηνή καρέκλα γραφείου στα ΙΚΕΑ, με υποστηρίγματα για να ακουμπάς τους αγκώνες σου και, αν γίνεται, υποστήριξη για τη μέση.

Στο Βερολίνο, ας πούμε, είχα πάρει μια παρόμοια από τα ΙΚΕΑ με 50€ και είχε βγει αρκετά καλή για τα λεφτά της. Της είχα βάλει και κάτι aftermarket ροδάκια σαν από αυτά που έχουν στα skateboard και πήγαινε σαν μηχανάκι (λολ).

Όσο πιο πολλά πληρώσεις, τόσο πιθανότερο να είναι καλή η καρέκλα σου, αφού προφανώς δεν είναι φθηνό προϊόν, αλλά σίγουρα καλό είναι να βγεις σε μερικά καταστήματα και να δοκιμάσεις τι σου ταιριάζει από κοντά, ή το λιγότερο να δοκιμάσεις καρέκλες που έχουν γνωστοί σου, ώστε να μην αποφασίσεις στα τυφλά.

Internet

Στο σπίτι όπου θα δουλέψεις είναι απαραίτητο να έχεις ποιοτικό, σταθερό internet. Αυτό σημαίνει πως αν η σύνδεσή είναι αργή, να την αναβαθμίσεις σε κάτι καλύτερο και αν πέφτει συχνά να δεις μήπως φταίει ο πάροχός σου και να τον αλλάξεις.

Μετά, κοίτα να έχεις ένα αξιοπρεπές router που να σηκώνει τις συσκευές του σπιτιού σου και, εάν είναι δυνατόν, να το συνδέεις με τον υπολογιστή σου με καλώδιο LAN, που είναι πολύ πιο αξιόπιστο από το WiFi. Αν αναγκαστικά χρησιμοποιείς WiFi, πάρε ένα router με 5Ghz WiFi (802.11ac) που είναι λιγότερο πιθανό να κάνει παρεμβολές με τον υπερφορτωμένο αέρα από δίκτυα των γειτόνων.

Αν στην χειρότερη περίπτωση, το γραφείο σου είναι μακριά από το router και δεν πιάνει καν καλό σήμα, αγόρασε ένα σετάκι από powerline αντάπτορες, που ουσιαστικά μπορούν να μοιράσουν το ίντερνέτ σου σε κάθε σημείο του σπιτιού σου μέσα από τις πρίζες του ρεύματος.

Ναι, είναι το powerline LAN είναι απίθανο και (συνήθως) δουλεύει άψογα.

Hardware για βιντεοκλήσεις

Εφόσον τα video calls έχουν γίνει ο βασικός τρόπος επικοινωνίας για ομάδες εργασίας, κάθε home office χρειάζεται ένα καλό σετ από κάμερα και μικρόφωνο.

Η απλούστερη λύση, εφόσον δουλεύεις από λάπτοπ είναι να χρησιμοποιήσεις την webcam του λάπτοπ σου, που 99% θα την κάνει τη δουλειά που θέλεις μια χαρά, αν και όχι με την καλύτερη ποιότητα.

Εάν από την άλλη, έχεις σταθερό υπολογιστή, υπάρχουν δύο επιλογές: Η μια είναι να αγοράσεις μια ξεχωριστή webcam και η άλλη να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου ή κάποια DSLR φωτογραφική κάμερα (αν έχεις), αφού υπάρχουν ειδικά προγράμματα που τις κάνουν να λειτουργούν σαν webcams.

Μπορεί να μοιάζει με overkill, αλλά η ποιότητα που μπορεί να σου δώσει μια DSLR στις βιντεοκλήσεις σου θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς.

Ειδικά στην περίπτωση των συμβατών DSLR, η ποιότητα της εικόνας που θα έχεις (και θα βλέπουν οι άλλοι), θα είναι σχεδόν κινηματογραφική σε σχέση με τις θολές και χαμηλής ανάλυσης webcams.

Εάν έχεις Canon DSLR φωτογραφική, τότε κατεβάστε το EOS Webcam Tool για να την χρησιμοποιήσετε ως webcam. Αν έχεις κάμερα Nikon, δοκιμάστε το αντίστοιχο εργαλείο. Και η Olympus έχει ένα δικό της εργαλειάκι για τις OM-D κάμερές της.

Φωτισμός

Το φως κάνει τη νύχτα μέρα, αλλά ο φωτισμός του γραφείου σου κάνει τη διαφορά στην αισθητική "μέρα με τη νύχτα".

Το να έχει το γραφείο σου φυσικό φωτισμό μέσα στη μέρα, είναι πολύ ωραίο για την ψυχική σου υγεία, αφού σε κρατάει σε επαφή με τον έξω κόσμο, αλλά αν το φως πέφτει κατευθείαν μέσα στα μάτια σου, μπορεί να σε κουράσει εύκολα.

Προσπάθησε να στήσεις το γραφείο σου έτσι ώστε το φως να έρχεται από κάπου πλάγια και να μην είναι αρκετά έντονο ώστε να αντανακλάται σε χαρτιά και οθόνες. Εάν αυτό δεν γίνεται, προσπάθησε να στήσεις κάποια κουρτίνα ώστε να κόψεις το περισσότερο από αυτό, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Ακόμη, βρες ένα εύχρηστο LED φως γραφείου, ώστε να μπορείς να το μετακινείς εύκολα στο γραφείο σου όποτε χρειαστεί να διαβάσεις κάποιο έγγραφο σε χαρτί ή να κρατήσεις σημειώσεις.

Το φως από μια λάμπα ταβανιού ούτε αρκεί, ούτε είναι συνήθως στη σωστή “θερμοκρασία χρώματος” για να διαβάζεις έγγραφα.

Υλικά για γράψιμο

Ένα Moleskine μπορεί να φαίνεται ακριβό, αλλά πιστέψτε με, παίρνει πολύ καιρό για να το γεμίσεις. Σε ένα μεγάλο Moleskine έγραφα σημειώσεις και έλυνα και ασκήσεις μαθηματικών και μου κράτησε για ένα χρόνο.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον συνδυασμό στυλό και χαρτιού για να καταγράψεις γρήγορα τις ιδέες και την ροή των σκέψεών σου.

Γι’ αυτό, έχε πάντα κοντά σου ένα πάκο από λευκές κόλλες Α4 και ένα καλό στυλό, όπως το αγαπημένο μου Pilot G2.

Μπορείς πάντα να πάρεις ακριβά, μεγάλα Moleskine και να κάνεις splurge για την εξαιρετική τους αίσθηση, που πολλές φορές αξίζει, αλλά τα φύλλα Α4 είναι για μένα ότι πιο ευέλικτο και το ότι είναι απολύτως λευκά, προσωπικά με διευκολύνει για γενικό brainstorming ή για καταγραφή των to-do της ημέρας.

Αποθήκευση

Ένα γραφείο, αργά η γρήγορα, θα γεμίσει με τετράδια, έγγραφα, βιβλία και μια σειρά από κλαμπατσίμπαλα, όπως φορτιστές, καλώδια και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Προφανώς, δεν γίνεται να τα έχεις πεταμένα τριγύρω. Η σωστή οργάνωση του χώρου επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία απέναντι στη δουλειά. Ένα καθαρό, οργανωμένο γραφείο οδηγεί και σε οργανωμένη σκέψη.

Γι’ αυτό, θα χρειαστείς χώρο για να τα αποθηκεύσεις όλα αυτά. Το λογικότερο σημείο, είναι σε μια συρταριέρα γραφείου που μπορείς να έχεις δίπλα σου. Μπορείς να βρεις πολλές φθηνές, αλλά συχνά πηγαίνουν σετ και με τα έπιπλα του γραφείου.

Μια άλλη καλή εναλλακτική, ή και επιπρόσθετη λύση, είναι τα πλαστικά κουτιά αποθήκευσης που μπορείς να βρεις σε καταστήματα όπως τα Praktiker, τα IKEA και τα Jumbo.

Έχει μεγέθη που χωράνε τα πάντα, μπορούν να στοιβαχτούν και είναι τέρμα χρηστικά.

Design και personalization του χώρου

Φέρτε λίγο στο μυαλό σας τους πορωμένους με τα αυτοκίνητα τυπάδες. Ναι, αυτούς που τρώνε τα λεφτά τους για να τους βάλουν παράξενα φωτάκια και αεροτομές. Φαίνεται χαζό, έτσι δεν είναι;

Ναι, αλλά το να κάνεις το ίδιο για το δωμάτιό σου είναι μια σοβαρή και ενήλικη δραστηριότητα, που βοηθάει στο να είσαι παραγωγικός.

Προφανώς γελάμε με αυτό... Ότι και να φτιάχνεις με φωτάκια και περιττά στολίδια είναι μια πράξη που γίνεται μόνο για το Γαμώτο. Δεν προσφέρει τίποτε πρακτικό, παρά μια εσωτερική ικανοποίηση.

Όμως, είναι τόσο, μα τόσο ικανοποιητικό.

Στο reddit, για παράδειγμα, υπάρχει μια κοινότητα εκατομμυρίων εγγεγραμμένων χρηστών, που ασχολούνται με την κατασκευή του δικού τους "σταθμού μάχης", η αλλιώς battlestation.

Προφανώς, μιλάμε κυρίως για gamers, αλλά όπως οι αυτοκινητάκηδες που ξέρουν περισσότερα για αυτοκίνητα από εμάς τους κοινούς θνητούς, έτσι οι δωματιο-τάκηδες (;) έχουν πάει το θέμα του χώρου εργασίας στον θεό.

Παρακάτω αφήνω μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα:

https://www.reddit.com/r/battlestations/comments/fz468j/simple_and_clean/

https://www.reddit.com/r/battlestations/comments/fw5nlj/2020_setup/

https://www.reddit.com/r/battlestations/comments/hd51l7/took_a_photo_after_cleaning/

https://www.reddit.com/r/battlestations/comments/gvsia8/i_prefer_the_cozy_look/

Τώρα, αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από αυτό, είναι πως όσο πιο κοντά στον χαρακτήρα σου φτιάξεις τον χώρο του γραφείου σου, τόσο πιο πολύ θα απολαμβάνεις τις (αρκετές) ώρες που θα περάσεις σε αυτόν.

Γι’ αυτό, όσο κι αν από πρώτη άποψη μπορεί να σου φανεί περιττό, στην πραγματικότητα αξίζει πολύ να επενδύσεις στο να κάνεις τον χώρο όμορφο.

Το πρώτο και καλύτερο, είναι να χρησιμοποιήσεις ειδικό φωτισμό. Αυτό μπορεί να είναι από ένα μικρό λαμπατέρ ζεστού χρώματος που φωτίζει απαλά μια γωνία του χώρου, μέχρι σετάκια από connected ρυθμιζόμενες λάμπες, που αλλάζουν χρώμα και ένταση από app στο κινητό (ή μπορούν να συνδεθούν με τα RGB του υπολογιστή σου).

Άλλα σημαντικό είναι να κάνεις τον χώρο να μυρίζει όμορφα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπέροχα αρωματικά χώρου με sticks, αρωματικά κεράκια ή ένα aroma diffuser σαν αυτό από τα Muji.

Τέλος, μπορείς να βάλεις στους τοίχους poster που σε εκφράζουν, ή αν είσαι κάνας πορωμένος Otaku, φιγουρίνια στα ράφια σου από τα αγαπημένα σου ανιμέ και games.


Το να φτιάξεις το δικό σου γραφείο είναι μια πολύ ωραία διαδικασία, που μπορεί να γίνει από πολύ φθηνά μέχρι να φτάσει και σε luxury καταστάσεις.

Πέραν από τις πολύ πρακτικές βάσεις, σε μεγάλο βαθμό είναι ένα εντελώς δημιουργικό project που το κάνουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Φτιάχνουμε, κατά κάποιον τρόπο, μια προσωπική εκκλησία για την παραγωγικότητά μας.

Γι’ αυτό, ελπίζω τα παραπάνω tips να ήταν χρήσιμα για όσους πρόκειται να δουλέψουν τους επόμενους μήνες από το σπίτι.

Και μην ξεχάσετε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα άρθρα σχετικά με το remote working, από το αντίστοιχο hub άρθρων: Remote Working

ps. Και παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το δικό μου τωρινό set-up:

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.