Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Το άρθρο είναι διαθέσιμο και σε μορφή podcast. Για να το ακούσετε, κάντε κλικ στον παραπάνω player, ή σε αυτό το link.

Το θέμα μας σήμερα θα είναι η remote εργασία - και πιο συγκεκριμένα η εμπειρία τριών φίλων μου που μένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι φέτος εργάστηκαν εντελώς remotely.

Αυτούς τους τρείς φίλους μου, πολλοί μπορεί να τους θυμάστε από ένα παλαιότερο άρθρο που είχαμε κάνει στο newsletter σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό: Είναι ο Αντώνης, η Μαρία και η Χαρούλα. Ο Αντώνης μένει στο Βερολίνο, η Μαρία και η Χαρούλα στο Λονδίνο. Και οι τρεις τους δουλεύουν με κάποιον τρόπο στον τομέα της τεχνολογίας.

Αυτή τη φορά, αποφάσισα να τους ζητήσω μέσα από ηχητικά chat (για το original, ακούστε το επεισόδιο podcast στην κορυφή του άρθρου) να μου απαντήσουν σε μερικά ερωτήματα σχετικά με το πως έζησαν, μέσα από αυτή τη χρονιά, τη remote εργασία.

Ξέρω ότι το θέμα της εργασίας εξ’ αποστάσεως ενδιαφέρει πια πολύ κόσμο. Οπότε τι καλύτερο από το να ακούσουμε τα καλά και τα κακά του remote working, από αυτούς που το έζησαν από πρώτο χέρι.

Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, στις ερωτήσεις που έκανα στους φίλους μου και στα ηχητικά μηνύματα (απομαγνητοφωνημένα για αυτό το άρθρο) που μου έστειλαν σαν απάντηση.


Τι δουλειά κάνεις, και πως ακριβώς εργάζεσαι σήμερα - όσον αφορά το remote δηλαδή.

Αντώνης: Ασχολούμαι με το ψηφιακό marketing και εργάζομαι σε μια ψηφιακή τράπεζα, με έδρα το Βερολίνο της Γερμανίας. Τον τελευταίο καιρό, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, εργάζομαι full-remote. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο δεν έχω πάει καθόλου στο γραφείο.

Μαρία: Είμαι Product Manager στην Spotify. Μένω στο Λονδίνο και δουλεύω remotely από τον Μάιο του 2020. Αυτή τη στιγμή είμαι στην Ελλάδα και δουλεύω και πάλι εξ’ αποστάσεως από εδώ, και το συνδύασα με διακοπές.

Χαρούλα: Είμαι διαχειρίστρια site στην Αγγλία και δουλεύω remotely από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 δηλαδή, μέχρι και σήμερα.

Τι άλλαξε στην καθημερινότητά σου με τη remote εργασία;

Αντώνης: Άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Αρχικά, δεν χρειάζεται να χάνω πλέον αρκετό χρόνο για να πάω στο γραφείο και να γυρίσω πίσω. Αυτό σε καθημερινή βάση μου έπαιρνε περίπου δύο ώρες - δέκα ώρες, δηλαδή, εβδομαδιαίως που τώρα τις αφιερώνω σε άλλα μου ενδιαφέροντα. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που άλλαξε, είναι ότι τώρα, εφόσον εργάζομαι από το σπίτι μου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή όποτε καταλάβω ότι υπάρχει κάποιο burnout, μπορώ ακόμη και να ξεκουραστώ. Να κάνω πχ. ένα μεσημεριανό siesta, να πάω σε μια καφετέρια ή κάπου αλλού.

Μαρία: Η βασική διαφορά στην καθημερινότητά μου ήταν σίγουρα η έλλειψη μετακίνησης, διότι ήθελα 45 λεπτά με το τρένο να πάω και να γυρίσω από το γραφείο. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε συνθήκες πανδημίας δεν είναι το ίδιο, με την έννοια ότι δεν είχα πάρα πολλή επαφή με την πόλη, καθότι παλιότερα έπαιρνα το τρένο για να κατέβω στην πόλη και να κάνω και άλλες δραστηριότητες μετά τη δουλειά. Αυτό τώρα δεν γινόταν, λόγω πανδημίας. Αλλά πιστεύω πως όταν τα πράγματα θα είναι ανοιχτά, θα παίρνω το τρένο και θα μετακινούμαι για να κάνω πράγματα εκτός της δουλειάς και όχι απλά για να πηγαίνω στο γραφείο.

Χαρούλα: Καταρχήν, εξ’ αρχής δεν ήμουν και μια πολύ τυπική περίπτωση. Χρειάστηκε να ταξιδέψω πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που μου το επέτρεψε η δουλειά μου, και έτσι μπορούσα να δουλεύω πραγματικά από οπουδήποτε υπήρχε σύνδεση και πρίζα για το λάπτοπ. Έτσι, κατάφερα να έρθω στην Ελλάδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πέρσι και φέτος, που ήταν πάρα πολύ σημαντικό και πολύ χρήσιμο εν μέσω της πανδημίας. Άλλη αλλαγή ήταν πως δεν έτρωγα δυόμιση ώρες τη μέρα να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά. Πάρα πολύ σημαντικό. Ξεκινάς τη μέρα σου χαρούμενος. Δηλαδή δεν μπαίνεις σε ένα μετρό και μυρίζεις μασχάλη αγνώστου, ή τι έφαγε για πρωινό, επειδή είσαι τόσο κοντά. Φυσικά, αυτό με βοήθησε να μαζέψω και κάποια περισσότερα χρήματα. Γλιτώνεις πάρα πολύ χρήμα έτσι.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της remote εργασίας;

Μαρία: Ένα βασικό θετικό είναι η ευελιξία στο πως μπορείς να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου μέσα στη μέρα, ώστε να κάνεις δουλειά όποτε εσύ είσαι παραγωγικός και όχι απαραίτητα όποτε θα είσαι physically στο γραφείο. Άλλο θετικό, είναι η έλλειψη μετακίνησης από και προς το γραφείο που σίγουρα σου δίνει κάποιο χρόνο. Δημιουργείς περισσότερο χώρο μέσα στη μέρα για να έρχεσαι σε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σου. Το άλλο είναι ότι μπορείς να πας σε άλλη χώρα για να δουλέψεις και να το συνδυάσεις με διακοπές, που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Χαρούλα: Μπορείς να αποταμιεύσεις πολλά περισσότερα χρήματα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο χρόνος που κερδίζεις από το να μην πρέπει να τρέχεις στη δουλειά. Επίσης, υπάρχει περισσότερη ισορροπία. Είσαι σπίτι σου, έχεις πάρα πολλές ανέσεις, μπορείς να κάνεις εξωτερικές δουλειές, τύπου ταχυδρομεία και τέτοια μέσα στο διάλειμμά σου. Σου δίνει μια απίστευτη ισορροπία πίσω.

Αντώνης: Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που φέρνει το remote work, είναι η μοναχικότητα, καθώς δεν έρχεσαι σε επαφή με συναδέλφους ή με κάποιο άλλο άτομο πέραν από τον εαυτό σου. Και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως χαρακτηριστικά στη δική μου, εάν ένα άτομο μένει μόνο του, αυτή η μοναχικότητα είναι πολύ έντονη.

Χαρούλα: Στα αρνητικά βάζω ότι μετά από δεκαέξι μήνες, δεν μπορείς να συγκεντρωθείς πολύ σε meeting. Εγώ τουλάχιστον, πάντα, απλώς κάνω κάτι άλλο: κοιτάω email, είμαι στο τηλέφωνό μου, δεν δίνω σημασία.

Αντώνης: Στο παρελθόν δεν είχαμε τόσα πολλά meeting, καθώς βρίσκαμε τους συναδέλφους στο γραφείο και τα λέγαμε τετ-α-τετ. Αλλά εφόσον δεν υπάρχει αυτή η συνύπαρξη με τους συναδέλφους, το να γίνονται κάποια meeting είναι ουσιαστικά υποχρεωτικό.

Μαρία: Κάτι που με έχει δυσκολέψει στο remote, είναι ίσως τα κομμάτια της δουλειάς μου που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και με την δημιουργία ιδεών: με το brainstorming, τα workshops, όλα αυτά που στο γραφείο θα ήμασταν δέκα άτομα με έναν πίνακα και σε δύο ώρες θα είχαμε βγάλει το project που θέλουμε να δουλέψουμε. Δεν λέω, γίνονται και remote αυτά, αλλά θέλει μια άλλη διαχείριση. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι και ένα challenge για τις ομάδες, που όταν ανοίξουν τα γραφεία, θα είναι partly-distributed: Όταν, δηλαδή, θα έχεις κάποιους στο σπίτι και κάποιους στο γραφείο και θα χρειαστεί να δημιουργήσεις μια ισορροπία.

Τι σκοπό έχει η εταιρία σου για το μέλλον σχετικά με το remote working;

Αντώνης: Η εταιρία μου, όσον αφορά το remote working έχει αποφασίσει να δουλέψει με το υβριδικό μοντέλο.

Μαρία: Θα έχουμε κάποιους από το γραφείο και κάποιους από το σπίτι, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον καθένα. Και θα μπορούν να είναι από οπουδήποτε, χωρίς να σε δεσμεύει στο θέμα "χώρας". Εντάξει, θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ανάλογα με την ήπειρο στην οποία θα βρίσκεσαι, αλλά μόνο αυτό.

Χαρούλα: Θα υπάρχει ο υπάλληλος ο οποίος θα πρέπει να είναι στην εταιρία με φυσική παρουσία, γιατί η δουλειά του είναι τέτοια. Θα υπάρχει ο υπάλληλος που θα έχει ένα υβριδικό μοντέλο, που θα κάνει δύο ή και τρεις μέρες στην εβδομάδα στο γραφείο. Και το τρίτο είδος υπαλλήλου, θα είναι ο εντελώς remote worker, το οποίο θα είναι άνθρωποι που είναι digital-only και δεν θα έχουν κανέναν λόγο να βρίσκονται στο γραφείο.

Τι tips έχεις να δώσεις στον υπόλοιπο κόσμο από την εμπειρία σου, μέχρι τώρα, με τη remote εργασία;

Χαρούλα: Το tip που θα έλεγα σε όλους, είναι να παλέψουν για το δικαίωμά τους να δουλεύουν remotely. Όταν, δηλαδή, η δουλειά τους το επιτρέπει, να μην κάνουν πίσω και να το ζητήσουν. Είμαστε σε ένα σημείο αλλαγής.

Μαρία: Το άλλο που θα έλεγα είναι ότι με βοήθησε να έχω έναν dedicated χώρο στο σπίτι όπου θα δουλεύω. Να μην είμαι, δηλαδή, μια στην κουζίνα, μια στο σαλόνι. Κάποιους τους βολεύει, αλλά εμένα με βοήθησε να φτιάξω ένα working space, όπου θα έχω μια άνετη καρέκλα, θα μπορώ να κάθομαι και θα ξέρω ότι είναι δουλειά, γιατί μετά μπορούσα να κάνω και switch-off ευκολότερα.

Και τέλος: Στην επόμενή σου δουλειά, πόσο σημαντικό θα είναι το flexibility, για το από που θα μπορείς να δουλεύεις, σε σχέση με το τι δουλειά θα διαλέξεις να κάνεις;

Αντώνης: Το remote working θεωρώ ότι ήρθε για να μείνει και αρκετές εταιρίες ήδη κάνουν adapt και εφαρμόζουν remote working policies. Προσωπικά, θα προτιμούσα να εργαστώ αν όχι 100% remotely, τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό της δουλειάς να γίνεται εξ’ αποστάσεως.

Μαρία: Θέλω σίγουρα στο μέλλον να έχω ευελιξία. Το πενθήμερο γραφείο, πιστεύω, δεν είναι κάτι το οποίο θα προτιμήσει πολύς κόσμος.

Χαρούλα: Το flexibility, θα είναι από τα βασικά μου κριτήρια στην επόμενη δουλειά μου, όπως και το αν θα μπορώ να δουλέψω remotely.

Μαρία: Ούτως η άλλως, και τα γραφεία θα αλλάξουν πάρα πολύ. Νομίζω ότι τα assigned desks και όλα αυτά που ξέραμε θα αλλάξουν. Θα γίνουν περισσότερο "πολυχρηστικοί χώροι" και θα είναι ακριβώς για να μπορούν τα άτομα να μαζεύονται μαζί και να κάνουν αυτά που είπα πριν: τα workshops και ότι είναι δύσκολο να γίνει από απόσταση, μέσα σε ειδικούς χώρους για συναντήσεις.

Χαρούλα: Έχουν αλλάξει οι καιροί. Έχει αλλάξει ολόκληρη η ανθρωπότητα και ο τρόπος ζωής μας. Ένας χώρος εργασίας ο οποίος δεν καταλαβαίνει ότι για να είσαι αποδοτικός, δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι σε ένα γραφείο, 9-5, Δευτέρα με Παρασκευή, είναι ένας χώρος εργασίας ο οποίος δεν με ενδιαφέρει να δουλέψω σε αυτόν.

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.