Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Υπάρχουν δύο ακραία είδη ανθρώπων: Αυτοί που αποφεύγουν την σύγκρουση και αυτοί που την κυνηγούν.

Υπάρχει φυσικά και ένα ενδιάμεσο spectrum με άπειρα σημεία, αλλά γενικά, όσο πιο άνετα αισθάνεσαι με τη σύγκρουση, τόσο πιο συχνά θα καταλήξεις να βγεις κερδισμένος σε πράγματα όπως μια διαπραγμάτευση.

Το ότι όλοι γεννιόμαστε με έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα το κάνει εύκολο για μερικούς και δύσκολο για άλλους, αλλά το όλο θέμα των soft skills είναι το να βρει κανείς σε ποιά σημεία δεν είναι καλός και να βελτιωθεί.

Το να είσαι assertive (να μιλάς, δηλαδή, με ξεκάθαρη αυτοπεποίθηση) ξεκινάει από απλά πράγματα, όπως το να μην ντρέπεσαι να ζητήσεις να σου αλλάξουν τον καφέ όταν κάνουν λάθος στη παραγγελία, μέχρι το να μάθεις να λες “όχι” στο αφεντικό σου όταν σου ζητάει να κάνεις παράλογα πράγματα, για τα οποία δεν σε πληρώνει καν.

Είναι ένα skill το οποίο έχει επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής, από τη δουλειά, μέχρι τις σχέσεις σου με την οικογένειά σου και τον ερωτικό σου σύντροφο.

Ο μοναδικός τρόπος να το αναπτύξεις, είναι να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για τις στιγμές που σου ζητείται να “πας κόντρα” για κάτι το οποίο φυσικά αισθάνεσαι ότι έχεις δίκιο, και να το κάνεις - ξανά και ξανά μέχρι να γίνει δεύτερή σου φύση.

Θα τσούξει και θα σε στρεσάρει, μέχρι που θα το έχεις συνηθίσει - και πολλές φορές θα το αποζητάς.

Μερικά tips για να το δουλέψει κανείς:

  • Άφησε το (πολύ) συναίσθημα στην άκρη: Προσπάθησε να βάλεις την λογική στο επίκεντρο και να καταλάβεις ότι όλο αυτό είναι μια διαδικασία. Το σημαντικό είναι να έχεις αποφασίσει από πρίν για το ποιά είναι η δική σου άποψη και ποιές οι κόκκινες γραμμές σου. Αν, από την άλλη, αφήσεις το συναίσθημα να πάρει το πάνω χέρι, θα φας όλο το στρες της κουβέντας και πιθανότατα θα βγεις από τον στόχο σου.
  • Να είσαι έτοιμος να διαφωνήσεις: Αν καταλάβεις ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν ταυτόχρονα διαφορετικές απόψεις, θα κάνει πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις τη λογική για να οδηγηθείς σε μια λύση. Από την άλλη, αν δεν βρεις λύση, δεν χρειάζεται να χαριστείς αν δεν το θέλεις. Γιατί πρέπει ο άλλος να έχει δίκιο, και όχι εσύ;
  • Μην βιάζεσαι: Οι πιθανότητες να είναι κάτι ένα ζήτημα τόσο "ζωής και θανάτου" όσο παρουσιάζεται, είναι μηδαμινές. Μη βιάζεσαι. Πάρε τον χρόνο σου πριν την οποιαδήποτε απόφαση.
  • Επικεντρώσου στο πρόβλημα, και όχι στον συνομιλητή: Εύκολα προσωποποιούμε προβλήματα, αλλά έτσι μπορεί να καταλήξεις να κάνεις “επίθεση” στον συνομιλητή σου. Συνήθως, αρκεί να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή καταστάσεις που σε προβληματίζουν και να εκφραστείς για αυτές και μόνο, χωρίς να κριτικάρεις τον συνομιλιτή σου σαν σύνολο.
  • Μάθε να είσαι σαφής από την πρώτη στιγμή: Αν ποτέ νιώθεις ότι δεν γίνεσαι κατανοητός, επανέλαβε αυτό που θέλεις μέχρι να σιγουρευτείς. Στην τελική, δεν βιάζεσαι. Δες το σαν μια συνεχή προπόνηση, αφού μόνο έτσι θα μάθεις να έχεις την αυτοπεποίθηση των απόψεών σου.

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.