Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Ο επαγγελματισμός προκύπτει όταν συνδυάσουμε τα δύο προηγούμενα soft-skills, μαζί με κάποια ουσιαστικά hard-skills, όπως την τυπική ικανότητα "να κάνεις τη δουλειά που σου ζητείται".

Με λίγα λόγια, επαγγελματισμός είναι η ικανότητα να πείθεις τον άλλον πως μπορείς να φέρεις ένα task εις πέρας, και φυσικά, να το κάνεις.

Είναι, δηλαδή, το να εμπνέεις εμπιστοσύνη για τη δουλειά σου, ξανά και ξανά.

Αν δεν ξέρεις να επικοινωνείς σωστά ή δεν παρουσιάζεις καλά τον εαυτό σου, είναι πολύ δύσκολο να σε εμπιστευτεί κάποιος χωρίς “εκ των υστέρων” αποδείξεις.

Αν, επίσης, υποσχεθείς κάτι το οποίο δεν παραδώσεις, τότε θα είσαι αντιεπαγγελματίας, αφού, όσο ωραία κι αν τα λες ή ντύνεσαι, ο κόσμος θα ξέρει πως πουλάς παπά.

Οπότε, αυτό το skill, αφορά και την εσωτερική σου κατάσταση, όπου κατανοείς τον ρόλο σου σαν επαγγελματίας και είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις ενέργεια ώστε να δώσεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Το να δίνεις κάθε φορά τον καλύτερό σου εαυτό.

Φυσικά, ο επαγγελματισμός, εμπεριέχει και μια σειρά από τεχνικά skills, που έχουν να κάνουν με την εκάστοτε δουλειά που κάνει κανείς. Αλλά εδώ αναφερόμαστε στο κομμάτι του επαγγελματισμού περισσότερο ως συμπεριφορά.

Άρα, γενικά, μερικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να παρουσιάζεσαι με επαγγελματισμό:

  • Πρόσεξε την εμφάνισή σου: Πρέπει να είναι ταιριαστή με αυτό που αναμένεται από εσένα στον χώρο εργασίας σου ή στον τομέα σου.
  • Τήρησε τις υποσχέσεις σου: Κάνε αυτό που υπόσχεσαι στον πελάτη ή τον εργοδότη σου όπως το είχατε συμφωνήσει, χωρίς να επιτρέπεις τσαπατσουλιές και μισά αποτελέσματα.
  • Επικοινώνησε τα προβλήματά σου: Η δουλειά είναι δουλειά. Όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ή ασυμφωνία, είναι μεγάλο δείγμα επαγγελματισμού να μπορείς να το επικοινωνήσεις αποδοτικά, χωρίς υπερβολικούς συναισθηματισμούς και να βρεις μια λύση.
  • Νοιάσου για τη δουλειά σου: Το σημαντικότερο είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις, να σέβεσαι τον πελάτη σου και να προσπαθείς να αποδόσεις στον καλύτερο τρόπο. Πάντα έχουμε περιθώρια για βελτίωση, αλλά όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αυτό φαίνεται και εκφράζει τον επαγγελματισμό μας.
  • Μείνε οργανωμένος: Να είσαι πάντα στην ώρα σου και έτοιμος για τη δουλειά που χρειάζεται να κάνεις. Δεν υπάρχει τίποτε πιο αντι-επαγγελματικό από ανθρώπους που καθυστερούν σε συναντήσεις ή δεν κάνουν την προεργασία που χρειάζεται.

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.