Supertools: Τα 31 χρησιμότερα apps, hardware και υπηρεσίες (για super παραγωγικότητα και ποιότητα ζωής)

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!
Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:
Μετά από μια σειρά άρθρων για πολύ φιλοσοφικά θέματα, ήρθε ή ώρα να το προσγειώσουμε λίγο. Σήμερα, θα έχουμε καταναλωτισμό και ύλη.
Προσωπικά, όσο “αντι-καταναλωτικός” και αν θέλω να το παίζω, στην πράξη αγαπάω πραγματικά τα καλά προϊόντα. Επειδή, όμως, δεν είναι όλα ίσα μεταξύ τους, αποφάσισα να κάνω μια λίστα με όσα βρίσκω εξαιρετικά. Προϊόντα που, ουσιαστικά, είναι “εργαλεία”, και που πολλές φορές, ανεβάζουν πραγματικά το επίπεδο ποιότητας της ζωής μας, δίνοντάς μας σχεδόν “υπερδυνάμεις”.
Με άλλα λόγια, αυτή θα είναι μια λίστα με τα αγαπημένα μου Supertools.
11 απίστευτα software supertools
Notion/Joplin (Παραγωγικότητα)
Έχω ήδη εξηγήσει το πόσο σημαντικό είναι να χτίσεις ένα “Second Brain”: Μια προσωπική βάση δεδομένων, δηλαδή, που σε κάνει “διπλά έξυπνο”.
Πρώτο supertool για αυτό, είναι το Notion: Είναι πραγματικά η πιό απίθανη mainstream εφαρμογή για να οργανώσεις τη γνώση σου. Σκεφτείτε πως έχει δημιουργήσει πια και ένα κύμα από influencers που γράφουν μόνο για αυτό.
Και για τους πιο μερακλήδες το εναλλακτικό Joplin, που είναι πλήρως δωρεάν και ανοιχτό. Απλώς όχι τόσο “περιποιημένο” και user-friendly.
Bitwarden/Keepass (Ασφάλεια δεδομένων)
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί έξω, έχουν απαράδεκτη ασφάλεια δεδομένων. Ένας από τους βασικότερους λόγους, είναι η κακή διαχείριση των κωδικών τους.
Η καλύτερη λύση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η χρήση ενός password manager, που παράγει και αποθηκεύει διαφορετικούς και πολύ περίπλοκους κωδικούς για κάθε υπηρεσία ή συσκευή σου, και τους κρατάει ασφαλείς και κρυπτογραφημένους. Εσύ, το μόνο που χρειάζεσαι να ξέρεις, είναι τον master κωδικό του password manager σου.
Περισσότερες πληροφορίες για όλο αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά τα δύο super-tools που θα προτείνω είναι:
Το Bitwarden: Προσεγμένο και εύχρηστο, αλλά και δωρεάν και ανοιχτού κώδικα. Πολύ καλό για το 99% των περιπτώσεων.
Το Keepass (και τα παράγωγά του, για διάφορες πλατφόρμες), για τους πιο… ψαγμένους.
Google Drive (Παραγωγικότητα)
Εάν είσαι έστω και λίγο invested στο οικοσύστημα της Google, το Google Drive μπορεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία παραγωγικότητας στη ζωή σου. Ένας online "σκληρός δίσκος", που πάει πακέτο με μια σούπερ (και δωρεάν) σουίτα γραφείου.
Ότι έγγραφο θα γράψεις ποτέ, θα είναι διαθέσιμο πάντα και παντού, και δεν θα χαθεί ποτέ επειδή “δεν έκανες backup”, αφού ότι γράφεις αποθηκεύεται πάντα στο cloud.
Α, και δεν θα κατανοήσεις την πραγματική δύναμη του Drive, μέχρι να συνεργαστείς ταυτόχρονα σε ένα έγγραφο μαζί με κάποιον άλλον άνθρωπο, που μπορεί να βρίσκεται στην άλλη μεριά του κόσμου.
Google Keep (Παραγωγικότητα)
Και πάλι για τους Googl-άκηδες (αν είσαι Apple-άκιας, υπάρχει και το αντίστοιχο Apple Notes). Το Google Keep είναι ένα σούπερ, εύχρηστο (και cloud-synced) σημειωματάριο για τις γρήγορες σημειώσεις και σκέψεις που θες να καταγράψεις μέσα στη μέρα. Μπορεί να αποτελεί το “εύκολο” σημείο για να καταγράψεις κάτι - και μετέπειτα να μεταφέρεις ότι είναι σημαντικό σε κάτι σαν το Notion.
Google Calendar (Οργάνωση/Παραγωγικότητα)
Δόξα τω θεώ, οι φίλοι μου έχουν πολλούς λόγους για να με κοροϊδεύουν για διάφορες nerd-ουλιές που κάνω. Μια από αυτές, είναι η συνήθειά μου να βάζω τα πάντα στο Google Calendar - ακόμη και ραντεβού που δίνουμε για να πάμε να φάμε σε καμιά ταβέρνα.
Συγχωρέστε με, αλλά αν δεν γράψεις κάτι στο ημερολόγιο (πόσο μάλλον σε ένα connected και συγχρονιζόμενο) δεν γίνεται δουλειά. Αργά η γρήγορα, κάτι θα ξεχάσεις.
Pocket (Οργάνωση/Διάβασμα)
Το Pocket είναι η απόλυτη online υπηρεσία για να αποθηκεύεις άρθρα και site, για να τα διαβάσεις αργότερα. Κάτι σαν τα κλασσικά “bookmarks” των browser, απλά με περισσότερο focus στο διάβασμα (οι εφαρμογές του βοηθάνε πολύ για αυτό).
Trello (Οργάνωση/Παραγωγικότητα)
Το Trello είναι ένα online kanban board - ένας ψηφιακός “πίνακας από post-it”, δηλαδή, με σκοπό να οργανώνεις τα task σου. Ακούγεται απλό, αλλά είναι ένα πραγματικά ευέλικτο εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για προσωπικές λίστες, όσο και για οργάνωση των project μιας μικρής εταιρείας.
Photopea (Επεξεργασία Εικόνας)
Για όσους ακόμη κατεβάζουν “σπασμένα” Photoshop, ή για όσους (λολ) πληρώνουν συνδρομή στην Adobe για αυτό, σας έχω το καλύτερο δώρο. To Photopea είναι ένα πραγματικό Photoshop, που τρέχει στον browser. Πραγματικά, κάνει τα πάντα και είναι δωρεάν.
Scanner εγγράφων στο κινητό(Παραγωγικότητα)
Επειδή ξέρω πως οποιοδήποτε χάρτινο έγγραφο (αποδείξεις, εξετάσεις κλπ), αργά ή γρήγορα, θα χαθεί, ή στην καλύτερη θα είναι πολύ δύσκολο να το βρω, σκανάρω όλα μου τα χάρτινα έγγραφα με το built-in scanner του iPhone (από την ενσωματωμένη εφαρμογή Files). Αντίστοιχα, μια οποιαδήποτε εφαρμογή σκαναρίσματος στο Android (σαν το Adobe Scan) είναι για μένα ένα απαραίτητο supertool.
Οπότε, το tip είναι: “Σκανάρετε, γιατί χανόμαστε”. Και το super-tip: Αν ανεβάσετε τα σκαναρισμένα PDFs στο Google Drive, μπορείτε να αναζητήσετε στο περιεχόμενό τους, αφού το Drive κάνει αυτόματη αναγνώριση χαρακτήρων (OCR).
uΒlock Origin (Internet/Ασφάλεια)
Πριν από λίγες μέρες, μπήκα κατά λάθος στο internet από έναν browser χωρίς “ad-blocker”, και ειλικρινά, τρόμαξα. Είχα ξεχάσει πόσο μπάχαλο από διαφημίσεις είναι το internet...
Επειδή, όμως, δεν είναι όλοι οι ad-blockers ίδιοι. Tο πραγματικό super-tool είναι το uΒlock Origin, το οποίο όχι μόνο κόβει κάθε είδους διαφήμιση, αλλά προστατεύει και από την πρόσβαση σε επικίνδυνα site ή από κλικ σε tracking links.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει σε iOS, αλλά αν έχεις Android, PC ή Mac, υπάρχει σαν extension σε όλους τους μεγάλους browser.
Unsplash (Δωρεάν εικόνες)
Ένα απαραίτητο εργαλείο για όσους φτιάχνουν (γραπτό) περιεχόμενο στο ίντερνετ, αφού έχει αμέτρητες stock φωτογραφίες για χρήση οπουδήποτε, χωρίς να ανησυχείς για τα δικαιώματα. Από το Unsplash, καλή ώρα, βρίσκω τις εικόνες για τις cover photos των άρθρων της Checklist εδώ στο blog.
7 υπερ-χρήσιμα hardware supertools
Ασύρματος φορτιστής (Ευκολία)
Εάν το κινητό σου υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση και δεν την χρησιμοποιείς, τότε χάνεις. Σχεδόν όλα, χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο, που λέγεται Qi.
Οπότε, πάρε έναν απλό ασύρματο φορτιστή, όπως της Xiaomi, και βάλτον στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σου. Κι όταν πας για ύπνο, απλά άφησέ πάνω του το κινητό σου, και το πρωί θα είναι φορτισμένο - χωρίς καλώδια και αηδίες. Μια από τις πιο seamless εμπειρίες τεχνολογίας. Σχεδόν μαγική.
Ακουστικά με noise cancellation (Άνεση/Παραγωγικότητα)
Για όσους δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ: Το active noise cancellation είναι κάτι μαγικό, που πρέπει να το “νιώσεις” για να το καταλάβεις. Με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά με noise cancelling, κάθε ταξίδι με μετρό, λεωφορείο ή αεροπλάνο γίνεται ξαφνικά ήσυχο. Και οι περισσότεροι θόρυβοι ενός γραφείου, η ενός καφέ, χάνονται μαγικά στο βάθος.
Macbook Air (Τεχνολογία/Παραγωγικότητα)
Το ξέρω ότι ακούγεται ακριβό για πολλούς, αλλά ένα αξιοπρεπές λάπτοπ, θα κάνει σίγουρα πάνω από 700 ευρώ. Οπότε, γιατί να μην πάρεις κατευθείαν ένα Air (με M1 επεξεργαστή), γύρω στο χιλιάρικο, που όμως ξέρεις ότι θα σου κρατήσει για σχεδόν μια δεκαετία; (τόσο μου κράτησε εμένα το προηγούμενο Air μου - και τραβούσε κι άλλο αν το ήθελα)
Ένα moleskine-style τετράδιο (Ποιότητα ζωής/Παραγωγικότητα)
Εάν γράφεις συχνά σε χαρτί (που εάν δεν το κάνεις, πρέπει να ξεκινήσεις ), τίποτε δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να χρησιμοποιείς ένα ποιοτικό τετράδιο.
Για μένα, τα καλύτερα είναι τα Moleskine-στυλ τετράδια, είτε τα original, είτε άλλες μάρκες σαν τη Γερμανική Leuchtturm1917. Μπορεί σε πρώτη φάση να φαίνονται ακριβά, αφού κάνουν γύρω στο 15-ευρω - αλλά στην πραγματικότητα κρατάνε για πάρα πολύ καιρό, αφού είναι σχεδόν σαν να συμπληρώνεις ένα μικρό βιβλίο.
Contactless πληρωμές από κινητό (Ευκολία)
Εφόσον έχουμε φτάσει (επιτέλους) να πληρώνουμε παντού στην Ελλάδα με κάρτα, είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε όλοι και το κινητό μας για περισσότερη ευκολία. Σχεδόν κάθε καινούργιο κινητό που έχει NFC, υποστηρίζει Apple Pay ή Google Pay - όπως και οι περισσότερες τράπεζες στην Ελλάδα επίσης.
Και πέραν από την ευκολία του να χρειάζεσαι απλά το κινητό σου για να πληρώσεις, είναι και πιο ασφαλές από μια χύμα κάρτα - εάν φυσικά έχεις στήσει σωστά το κινητό σου με κωδικούς και βιομετρικά.
Διπλή οθόνη (η και τριπλή) στον υπολογιστή του γραφείου (Παραγωγικότητα)
Αυτό είναι ένα super-tool σετάκι που το ξέρουν σίγουρα οι προγραμματιστές. Εάν κάνεις δουλειά σε υπολογιστή, μια παραπάνω οθόνη (ή και δύο) σε συνδυασμό με τη βασική σου, σου δίνουν τόσο πολύτιμο real estate (χώρο για παραγωγικότητα, πως το λέμε;) που αν το δοκιμάσεις μια φορά, μετά δεν θα μπορείς να γυρίσεις πίσω.
Ασύρματος πομπός για διόδια(Ευκολία)
Ένα από τα καλά πράγματα που έκανε το κράτος τα τελευταία χρόνια, ήταν να ενοποιήσει τα συστήματα όλων των διοδίων της Ελλάδας. Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορείς να αγοράσεις έναν από τους ασύρματους πομπούς των διοδίων ενός δρόμου (πχ. Εγνατία Οδός) και να περάσεις με αυτόν “ανέπαφα” τα διόδια όλης της Ελλάδας.
Υπερβολικά super-tool, εάν περνάς συχνά από τέτοιους δρόμους, αφού δεν θα χρειάζεται να περιμένεις ποτέ στις γνωστές ουρές τους.
8 supertools σχετικά με το σπίτι
Ένα σετ από καλά μαχαίρια (Φαγητό)
Εάν μαγειρεύεις έστω και λίγο, πρέπει να επενδύσεις σε ένα καλό σετάκι από μαχαίρια για σεφ (και ένα ακονιστήρι για να τα κρατάς κοφτερά). Πραγματικά, κάνουν το μαγείρεμα μέρα με τη νύχτα.
Ένα μεταλλικό παγούρι νερού (Ευκολία/Ποιότητα ζωής)
Πρόσφατα συνειδητοποίησα πως τα πλαστικά μπουκάλια νερού δεν είναι απλώς ακριβά, αλλά είναι και σπατάλη πλαστικού από περιβαλλοντική άποψη. Έτσι, πήρα ένα designάτο, Σουηδικό παγούρι, το οποίο γεμίζω από τη βρύση και έχω παντού νερό στο σπίτι μου, χωρίς να κουβαλάω πλαστικά μπουκάλια.
Καλή καρέκλα γραφείου (Εργασία/Υγεία)
Όταν κάθεσαι για 8 ώρες τη μέρα (ειδικά αν δουλεύεις remote) μια καρέκλα είναι βασικότατη για την υγεία και την άνεση. Γι’ αυτό, μην τσιγκουνεύεσαι να επενδύσεις σε μια καλή καρέκλα γραφείου που υποστηρίζει καλά τη μέση (οι "gaming καρέκλες" είναι μια καλή περίπτωση).
Standing desk (Εργασία/Υγεία)
Ένα ακόμη super-tool για τους μερακλήδες των “γραφείων”, και όσους νιώθουν ότι το σώμα τους χαλάει από το ολοήμερο αναγκαστικό καθισιό. Τα standing desks, είναι τα γραφεία που το ύψος τους ρυθμίζεται ηλεκτρονικά, οπότε κάθε λίγο, μπορείτε απλά να το σηκώσετε και να δουλέψετε για λίγο όρθιοι. (Δική μου πρόταση, σε λογικό budget, η σειρά Idasen της IKEA).
Ρομποτική σκούπα (Ευκολία/Τεχνολογία)
Μια καλή ρομποτική σκούπα, που χαρτογραφεί το σπίτι και σου το καθαρίζει αυτόματα, είναι μια “πολυτέλεια” που αμέσως μετά την πρώτη της χρήση, θα αναρωτιέσαι πως ζούσες χωρίς αυτή. Δική μου πρόταση, τα καλά μοντέλα της Roborock.
Βασικά εργαλεία μαστορέματος (Βασικά/Μαστορέματα)
Μόλις χαλάσει κάτι στο σπίτι σου, ή θα πρέπει να συναρμολογήσεις κάποιο περίεργο έπιπλο από τα ΙΚΕΑ, θα καταλάβεις πόσο χρήσιμα είναι τα εργαλεία. Για αυτό, είναι απαραίτητο να έχεις στο σπίτι σου ένα σετ βασικών εργαλείων (κατσαβίδια, σφυρί, κλειδιά) και κάνα δύο ηλεκτρικά, όπως, για παράδειγμα, έναν βιδολόγο και ένα τρυπάνι.
Και μην ξεχνάς: Με μερικά βασικά εργαλεία, και το κατάλληλο YouTube tutorial, μπορείς να χτίσεις ακόμη και ολόκληρο σπίτι από μόνος σου.
Φρυγανιέρα ψωμιού (Φαγητό)
Ναι, το ξέρω πως θα γελάσετε, αλλά αλήθεια θεωρώ την φρυγανιέρα super-tool. Η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα μια, ήταν στο σπίτι μου στη Γερμανία, το οποίο ήταν πλήρως επιπλωμένο, και είχε όλα τα απαραίτητα για έναν νορμάλ Γερμανό - και σε αυτά, φυσικά, συμπεριλαμβάνονταν και η φρυγανιέρα.
Γιατί είναι supertool; Γιατί με αυτή, κάθε φέτα ψωμί (ακόμη και του τόστ), γίνεται ένα γκουρμέ, πεντανόστιμο, ζεστό πράγμα. Αυτό δεν αρκεί; Δεν αρκεί που είναι η φιλοσοφική λίθος του ψωμιού;
Smart λάμπες (Ευκολία/Τεχνολογία)
Είναι το πρώτο (και φθηνότερο) βήμα για το home-automation. Απλά τις βάζεις στη θέση των κανονικών, τις συνδέεις με το αντίστοιχο app, και μετά μπορείς να τις ελέγξεις από το κινητό σου, ή με τη φωνή σου, αν έχεις κάποιο smart assistant ηχείο.
Και αν πάρεις αυτές που αλλάζουν χρώμα, μπορείς να αλλάξεις στο δευτερόλεπτο όλο το mood του χώρου σου, που είναι απίστευτο, αν πχ. θέλεις να χαλαρώσεις στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας.
Οδοντικό νήμα (Υγεία)
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην υγεία των δοντιών τους, αλλά για όσους νομίζουν πως δίνουν και δεν χρησιμοποιούν νήμα, σας έχω νέα: Το καθημερινό νήμα είναι το μόνο πράγμα που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά μέσα στα χρόνια. Supertool και απόλυτα φθηνό.
5 supertool υπηρεσίες που χαίρομαι να πληρώνω
Beat (Ταξί)
Ναι, ξεπουλήθηκε στους Γερμανούς. Ναι, δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Αλλά όταν λειτουργεί σωστά, είναι μια σωτήρια υπηρεσία, με πολύ καλό επίπεδο ταξιτζήδων (σε σχέση με τη ρώσικη ρουλέτα που παίζεις όταν διαλέγεις ένα τυχαίο στον δρόμο), τη δυνατότητα να βλέπεις πόσο θα σου κοστίσει η διαδρομή και το να πληρώνεις με κάρτα.
Spotify (Μουσική)
Η μόνη συνδρομητική υπηρεσία που πληρώνω εδώ και χρόνια. Όλη η μουσική που θέλω να ακούω, πάντα διαθέσιμη παντού. Ειδικά με το family plan, αν είστε μέχρι 5 άτομα, βγαίνει σχεδόν τζάμπα. Και έχει και έναν πολύ καλό κατάλογο με podcast. Και για να μην ξεχνιόμαστε, δώστε μια καλή βαθμολογία στο podcast της Checklist να chartάρει λίγο (από τα app των κινητών!).
Skyscanner (Αεροπορικά εισιτήρια)
Ένα κυριολεκτικά super-tool για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνα, αφού έχει απίστευτα εργαλεία και φίλτρα για να βρεις τις φθηνότερες πτήσεις. Μπορείς πχ. να βρεις τον φθηνότερο μήνα για κάπου, να δεις τις τιμές των πτήσεων ανά μέρα, ή ακόμη και να ψάξεις για πτήσεις προς οπουδήποτε και να πάρεις ιδέες. Πραγματικά, χωρίς Skyscanner δεν γίνεται.
Airbnb (Διαμονή)
Νομίζω πως είμαι από τους πρώτους evangelists του Airbnb στην Ελληνική blogόσφαιρα (καλή ώρα, αυτό το παλιότερο άρθρο) αλλά ακόμη και σήμερα που το ξέρει και η γιαγιά μας, υπάρχει κόσμος που δεν το εμπιστεύεται.
Προφανώς, θέλει λίγη κοινή λογική και το να ξέρεις να “διαβάζεις” reviews και τοποθεσίες, αλλά αν μάθεις να το χρησιμοποιείς, το Airbnb είναι ένα απίστευτο εργαλείο που σου επιτρέπει να μείνεις σε όλες τις πόλεις, πολλές φορές με τα μισά λεφτά από ότι σε ξενοδοχείο, και ακόμη περισσότερες σε πολύ πιο original γειτονιές.
Και bonus, μερικά supertools που πρότειναν κάποιοι από τους αναγνώστες της Checklist στο Discussion Group μας.
Canva: Online app για δημιουργία γραφικών (Μαρία Η.)
Google Sheets: Το δωρεάν online Excel της Google (Νίκος Ν.)
Πολύ μεγάλη οθόνη υπολογιστή (Νίκος Ν.)
Hemingway App: Online εφαρμογή που σου δείχνει "στραβά" στα Αγγλικά σου κείμενα (Χαρούλα Κ.)
Παλιό-καλό life planner τετράδιο (Χαρούλα Κ.)
Airpods (Μαρία Α.)
Omni Focus: Software για task management (Μαρία Α.)
Sage εσπρεσομηχανή (Μαρία Α.)
Κανάτα που φιλτράρει το νερό (Μαρία Α.)
ClickUp: Software για οργάνωση προγράμματος (Γιάννης Χ.)

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;
Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.