Skip to content

🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!

Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.

Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:

Σύμφωνα με πολλούς, μπαίνουμε ξανά σε μια χρυσή εποχή για τα newsletter. Ακριβώς όπως και με τα podcasts, που έκαναν τον πρώτο τους κύκλο μια δεκαετία πριν, αλλά επανήλθαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια σαν κάτι "πρωτοποριακό".

Γιατί; Ίσως επειδή αποτελούν απάντηση στον βομβαρδισμό από απρόσωπα clickbait στα newsfeeds. Ίσως γιατί αποτελούν οικείες "κλειστές κοινότητες" για τους αναγνώστες τους σε αντίθεση με τα απρόσωπα, μεγάλα site. Ή ίσως γιατί απλά τα πράγματα και οι μόδες κάνουν κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και η ίδια η Checklist είναι newsletter, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα καλύτερα newsletter που διαβάζω εγώ.

Και γιατί όχι να μου στείλετε κι εσείς όσα (καλά) newsletter δεν γνωρίζω, ειδικά εάν είναι στα Ελληνικά.

Οπότε, παρακάτω, θα βρείτε μια συνεχώς υπό επεξεργασία λίστα με τα καλύτερα (κατά τη γνώμη μου) Ελληνικά και ξένα newsletter που μπορείτε να βρείτε στο internet αυτόν τον καιρό.

H λίστα με τα καλύτερα Ελληνικά newsletter

αθηΝΕΑ

Ένα καθημερινό, ενημερωτικό newsletter, με ωραία αισθητική.

Περιέχει ένα κεντρικό (μικρό) άρθρο και οχτώ μικρότερες στήλες με προτεινόμενα άρθρα, links, video και events στην Αθήνα.

Ποιοτικό και to-the-point, χωρίς να το παρακάνει με λίστες από links.

Inside Story

Ένα επαγγελματικού επιπέδου newsletter με κόστος 60€ τον χρόνο, αλλά και free έκδοση για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν (με ένα επιλεγμένο άρθρο ανά εβδομάδα).

Το ότι έχει τιμή (και άρα έσοδα) του δίνει την δυνατότητα να είναι μια πιο προσεγμένη δουλειά από τα περισσότερα newsletter και άρα να θυμίζει περισσότερο κείμενα κανονικής εφημερίδας, παρά side-project κάποιου δημοσιογράφου.

Newsletter του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Ο Γεωργακόπουλος είναι από τους γνωστούς "παλιούς" του Ελληνικού internet: Πάντα έγραφε σε blog, twitter, εφημερίδες και βιβλία.

Το σίγουρο είναι πως έχει ένα μεγάλο κοινό και το newsletter του είναι από τα παλαιότερα που ξέρω.

Συνήθως στο newsletter προϊδεάζει για τα άρθρα του που δημοσιεύονται στις εφημερίδες, γράφει τις σκέψεις του και μοιράζει μια σειρά από (αρκετά) links.

Startup Pirate

Ένα newsletter που ασχολείται, όπως φαίνεται από το όνομά του, με την Ελληνική Startup σκηνή. Ξεκίνησε το 2020 από τον Αλέξη Αλεξάκη, startupper που δούλευε στο Λονδίνο, και μεγάλωσε γρήγορα, γράφοντας για τα νέα της εγχώριας σκηνής, όπως aquisitions ή fundings, αλλά και μοιράζοντας ανοιχτές θέσεις εργασίας σε Ελληνικές Startups.

Fun-fact, ο δημιουργός του έγινε πρόσφατα μέλος της Marathon ως analyst, ενός από τα πέντε-έξι μεγάλα Ελληνικά VC funds.

Porcupine Letter

Απλό αλλά cool newsletter ενός Έλληνα web designer, με αρκετά links σε design και web development related άρθρα και ενδιαφέροντα βίντεο από το internet.

Και τα καλύτερα ξένα newsletter

Pocket Hits

To Pocket είναι η αγαπημένη μου υπηρεσία για να αποθηκεύω ενδιαφέροντα άρθρα που θέλω να διαβάσω αργότερα - κάτι σαν bookmarks "on steroids" για κείμενα.

Το newsletter τους μαζεύει τα top άρθρα που αποθηκεύουν οι χρήστες τους παγκοσμίως και άρα αποτελεί κάθε εβδομάδα μια πολύ καλή πηγή ενδιαφέροντων άρθρων.

The Information

Ένα πολύ προσεγμένο newsletter για το tech industry. Συνήθως περιλαμβάνει ένα μικρό cover article και μια σειρά από links σε ενδιαφέροντα άρθρα από άλλες πηγές.

Υπόψιν, όμως: Πολύ από το περιεχόμενό του βρίσκεται πίσω από paywall (συνδρομή).

Hacker Newsletter

Ένα από τα αγαπημένα μου newsletter, αφού μαζεύει τα καλύτερα links του Hacker News (κάτι σαν reddit, focusαρισμένο στο tech indursty και χωρίς καμενιές) από την εβδομάδα που πέρασε.

Πάντα βρίσκω εξαιρετικό περιεχόμενο μαζεμένο εδώ, με θεματολογία 80% tech, αλλά και ότι άλλο ανέβει ψηλά στο Hacker News, που περιλαμβάνει τα πάντα (επιστήμες, ψυχολογία, οικονομία, νέα κλπ).

The Margins

Εξαιρετικό δι-εβδομαδιαίο newsletter για το "business of technology and the technology of buisiness", όπως αυτό περιγράφει τον εαυτό του. Το γράφουν ένας product manager και ένας χρηματιστής-παύλα-businessman από την Νέα Υόρκη.

Πολύ καλό και πιάνει σοβαρά θέματα κρατώντας, όμως, πολύ χαλαρό τόνο γραφής.

Farnam Street "Brain Food"

Γνωστό blog και newsletter που ασχολείται με το γενικότερο "πως κάνω business και πως μένω παραγωγικός στη ζωή μου" θέμα, που όπως καταλαβαίνετε μου αρέσει πολύ τώρα τελευταία.

Το συγκεκριμένο newsletter παίρνει τον εαυτό του λίγο πιο σοβαρά από ότι πρέπει μερικές φορές, αλλά συχνά έχει καλό περιεχόμενο και έξυπνες ιδέες που σε βάζουν να σκεφτείς.

Α, και να τσεκάρετε οπωσδήποτε το εξαιρετικό evergreen περιεχόμενο του blog του, όπως τα mental models.

The New York Times Evening Briefing

Οι New York Times έχουν πολλά newsletter, αλλά το Evening Briefing μου αρέσει περισσότερο, αφού κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στις (Αμερικανοκεντρικές, προφανώς) ειδήσεις της μέρας που πέρασε, μέσα από μια λίστα 10 θεμάτων.

Προφανώς εξαιρετική ποιότητα και format (New York Times είσαι).

Courier Weekly

Το εβδομαδιαίο newsletter ενός entrepreneur-lifestyle περιοδικού για normal ανθρώπους, κάτι σαν τσιλαρισμένο Monocle.

Ωραίο μάζεμα άρθρων που επικεντρώνονται κυρίως στην εργασία "στην νέα πραγματικότητα" και το entrepreneurship ανθρώπινου επιπέδου, όπως πχ. πως να ανοίξεις το δικό σου καφέ.

Brain Pickings

Παλιό αγαπημένο blog, που ούτως ή άλλως ξεκίνησε ως newsletter. Ένα "μπερδεμένο" μάζεμα από ότι διαβάζει η συγγραφέας του, Maria Popova, που πραγματικά διαβάζει τα πάντα από φιλοσοφία και παιδκά βιβλία, μέχρι βιογραφίες επιστημόνων και φεμινιστική ποίηση.

Αν το newsletter σας πέσει πολύ "ψαγμενιά", δοκιμάστε να ψάξετε τα αρχεία του blog της, αφού περιέχει άρθρα διαμάντια.


Υπάρχει κάποιο πολύ καλό (ειδικά Ελληνικό) newsletter που δεν συμπεριέλαβα; Στείλ'το μου με ένα mail για να το τσεκάρω.

👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;

Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.