Ποιοί είναι οι αναγνώστες της Checklist (για το 2023)
🤙 Σαν το newsletter... δεν έχει!
Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από την Checklist, ένα newsletter που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά.
Για να διαβάζεις κι εσύ ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες, με θέμα την παραγωγικότητα, τη διαχείριση χρόνου, τη ζωή στο εξωτερικό και πολλά άλλα, κάνε εγγραφή εδώ:
Το σημερινό μας θέμα, είναι λίγο meta. Θα δούμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σας είχα στείλει με τίτλο "Ποιοί είναι οι αναγνώστες (και ακροατές) της Checklist".
Ποιοί είστε, λοιπόν;
Βασικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία κλπ...)
Καταρχήν, στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 93 άνθρωποι (από τους 800 αναγνώστες του newsletter και τους εκατοντάδες ακροατές στο podcast).
Συγκεκριμένα, από αυτούς τους 93:
- 86 μπήκαν στο ερωτηματολόγιο από το link που έστειλα στο newsletter
- 7 μπήκαν από το link που είχα στο podcast.
Το ότι τόσο λιγότεροι απάντησαν στο link του podcast δείχνει σίγουρα το πόσο μικρότερο engagement έχει ένας ακροατής του podcast (που μπορεί να το άκουσε πχ. για μια τυχαία φορά) σε σχέση με έναν subscriber του newsletter που σίγουρα επενδύει πολύ πιο σταθερά τον χρόνο του για αυτό που λαμβάνει.
(Trivia: Την τελευταία φορά που είχα στείλει ένα παρόμοιο ερωτηματολόγιο, ήταν το 2016, τότε που το newsletter ακόμη λέγονταν "Στο Ντουζ" (και podcast δεν υπήρχε) - και τότε είχαν απαντήσει 62 αναγνώστες.)
Πρώτο συμπέρασμα της έρευνας, το φύλο: Με μικρή διαφορά, οι περισσότεροι από τους αναγνώστες είναι άντρες.
Αυτό έρχεται λιγάκι σε αντίθεση με όσα ήξερα τόσα χρόνια από το Φοιτηtips και τα παλαιότερα newsletter, που οι γυναίκες ήταν "ένα κλικ" περισσότερες, αλλά η ισορροπία φαίνεται πως έχει πια αλλάξει.
Και πάλι, φυσικά, το δείγμα είναι μόνο το 10% των αναγνωστών. Στην τελική, τα δύο φύλα είναι πολύ κοντά.
(Αλήθεια, πιστεύετε πως η Checklist προσεγγίζει περισσότερο τα ενδιαφέροντα κάποιου συγκεκριμένου φύλου ή έχει το ίδιο ενδιαφέρον για όλους; Περιμένω τις απόψεις σας στο discussion group.)
Όσον αφορά τις ηλικίες σας, η διάμεση ηλικία των αναγνωστών είναι 29.
Όπως καταλαβαίνετε, όσο μεγαλώνω εγώ, τόσο "μεγαλώνει" και το target-group που ταυτίζεται με τα θέματα που γράφω.
Αλλά, όπως θα δούμε και αργότερα, υπάρχουν πολλοί αναγνώστες που διαβάζουν τα blog μου (και την Checklist) εδώ και χρόνια, και άρα, κατά κάποιον τρόπο, μεγαλώνουμε μαζί.
Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται και στο παραπάνω chart, μέσα στο αναγνωστικό κοινό υπάρχει ποικιλία στις ηλικίες. Τόσο μικρότεροι, όσο και μεγαλύτεροι από εμένα. Πράγμα που με κάνει πολύ χαρούμενο.
(Trivia: Ο μικρότερος αναγνώστης που πήρε μέρος στην έρευνα ήταν 15 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος 59.)
Στο επόμενο ερώτημα, βλέπουμε πως παρά το ότι η Checklist απευθύνεται αποκλειστικά σε Ελληνόφωνο κοινό, ένα σεβαστό κομμάτι των αναγνωστών (το 1/4) ζεί και εργάζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αυτό για μένα είναι αναμενόμενο, τόσο λόγω της θεματολογίας, αλλά και του ότι η σημερινή γενιά των 30 είναι και οι Έλληνες που μετανάστευσαν μαζικά στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια (όπως είχα κάνει παλαιότερα και ο ίδιος).
Όταν το σπάσουμε ανά πόλη, βλέπουμε πως περίπου οι μισοί που μένουν Ελλάδα βρίσκονται είτε Αθήνα (με 26,7%) ή Θεσσαλονίκη (με 16,3%), ενώ από εξωτερικό το Λονδίνο έχει αρκετούς αναγνώστες (με 5.8%).
Στις απαντήσεις, πάντως, βρήκα και ονόματα από αρκετές πόλεις του εξωτερικού, που δεν είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου!
Με τι ασχολείστε;
Με την Checklist να έχει τις ρίζες της (προ δεκαετίας) σε ένα blog για φοιτητές, έχει πολύ ενδιαφέρον το ότι σήμερα οι φοιτητές είναι μονάχα ένα μικρό κομμάτι του αναγνωστικού κοινού.
Η συντριπτική πλειοψηφία (73%) είναι άνθρωποι που εργάζονται, με πολύ λιγότερους είτε να σπουδάζουν (17%), είτε να συνδυάζουν δουλειά και μεταπτυχιακό.
Οι λεπτομέρεις του "τι σπουδάζετε" και "τι δουλειά κάνετε" ήταν τόσο πολυποίκιλες που δεν βγαίνει εύκολα κάποιο κατανοητό chart.
Με δικά μου λόγια όμως:
- Από αυτούς που σπουδάζουν, περίπου το 75% ανήκει στις θετικές επιστήμες.
- Από αυτούς που εργάζονται, πραγματικά έχουμε ένα diverse mix (φιλόλογοι, στρατιωτικοί, project manager, γιατρούς, μηχανοδηγούς τρένων) αλλά με ένα "κλικ" πιο έντονη αντιπροσώπευση από προγραμματιστές και παρεμφερείς IT δουλειές.
Γιατί διαβάζετε (και ακούτε) την Checklist;
Προχωρώντας στο επόμενο κομμάτι του ερωτηματολογίου, αρχικά έχει ενδιαφέρον να δούμε από που προέρχονται οι σημερινοί αναγνώστες της Checklist.
Όπως βλέπετε, το μεγαλύτερο ποσοστό (36.6%) προέρχεται από παλαιότερους αναγνώστες του Φοιτηtips - και στοιχηματίζω ότι αυτό ισχύει και για τους περισσότερους που απάντησαν "Δεν Θυμάμαι".
Πάντως, το ότι το podcast, που υπάρχει πολύ λιγότερο καιρό από το newsletter, αποτελεί σχεδόν το 20% του λόγου εισροής στην Checklist, είναι μια καλή απόδειξη πως το ότι άρχισα το podcast, αποτέλεσε έναν αναγκαίο τρόπο εξωστρέφειας του newsletter.
Γιατί, αν το σκεφτείτε, ένα newsletter, το οποίο στέλνεται συνεχώς στα ίδια άτομα, γνωρίζοντας πως μακροπρόθεσμα ένα ποσοστό θα κάνει πάντα unsubscribe (για διάφορους λόγους) το οδηγεί με μαθηματική λογική στον μαρασμό.
Ενώ, για να μπορεί να κάνει growth (και να μείνει "ζωντανό") πρέπει με κάποιον τρόπο να "φαίνεται" εκεί έξω, σε πιθανούς καινούργιους αναγνώστες. Και από τη στιγμή που δεν είμαι διάσημος TikToker ή κάτι τέτοιο, οι επιλογές μου για "μη-ξεδιάντροπη" εξωστρέφεια είναι πολύ λίγες...
Και μετά από τα ερωτήματα πολλαπλών επιλογών, φτάνουμε στα δικά μου αγαπημένα: αυτά που δεν μπορούν να μπουν “σε κουτάκια” (boomer joke, ναι).
Αυτά τα ερωτήματα είναι για μένα τα βασικότερα, γιατί με βοηθούν να καταλάβω την ουσία της προσωπικότητάς σας.
Όσο κι αν θέλω να μοιραστώ εδώ όλες τις απαντήσεις σας (που διάβασα πολλές φορές και με προσοχή) στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις-τέσσερις κοινές κατηγορίες λόγων. Οπότε, θα προσπαθήσω να τις περιγράψω εδώ, δίνοντας και μερικά snippets από τα λόγια των (ανώνυμων) αναγνωστών.
Γιατί διαβάζεις την Checklist;
Ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο διαβάζετε την Checklist (σύμφωνα με εσάς) είναι το ότι αισθάνεστε ταύτιση με τα όσα γράφω. Προφανώς, αυτό περίμενα να το ακούσω - και είναι και ο πιο συνηθισμένος λόγος που κι εγώ διαβάζω όσα διαβάζω.
Με τα δικά σας λόγια, μου είπατε:
👤 “Γιατί έχουμε κοινό mindset και αισθάνομαι ότι τα λες καλύτερα από ότι θα μπορούσα εγώ να τα πω.”
👤 “Βλέπω κοινές σκέψεις που κάνω κι εγώ.“
👤 “Σκέφτεσαι (κι εσύ και οι αναγνώστες) πάνω-κάτω όπως εγώ, οπότε νιώθω μια παρηγοριά ότι δεν είναι όλος ο κόσμος τόσο ό,τι να 'ναι όπως νιώθω στην καθημερινότητά μου!”
👤 “Νιώθω ότι [το newsletter] με ηρεμεί και ότι κάποιος άλλος εκεί έξω συμμερίζεται παρόμοιες ανησυχίες με μένα.”
👤 “Πολλές φορές οι προβληματισμοί σου είναι ίδιοι με τους δικούς μου. Γενικά διαβάζω πολλά κείμενα, άρθρα στο ίντερνετ, απόψεις στο reddit, αλλά λίγες φορές ταυτίζομαι με τα γραφόμενα όσο με της Checklist.”
Ένας άλλος λόγος, που προσωπικά τον βρίσκω ακόμη πιο ενδιαφέρων, είναι (σύμφωνα με εσάς) το ότι γράφω για σκέψεις διαφορετικές από τις δικές σας. Με άλλα λόγια, για το ότι προσφέρω ένα άλλο perspective, με το οποίο μπορεί κάποιος πολύ συχνά να διαφωνεί.
Με τα δικά σας λόγια:
👤 “Διαβάζω την Checklist γιατί μου δείχνει μια διαφορετική οπτική γωνία για διάφορα θέματα.“
👤 “Δίνει μια εναλλακτική οπτική των πραγμάτων και νέες ιδέες.“
👤 “Ενημερώνομαι και αποκτώ γνώσεις για θέματα που δεν γνωρίζω.”
Και ένας τρίτος λόγος που παρατήρησα, για τον οποίο και εγώ ο ίδιος νιώθω κάπως πιο συναισθηματικός, είναι το ότι στα άρθρα (και τα podcast) που σας στέλνω, κάποιοι από εσάς νιώθετε πως έχετε επαφή με έναν “φίλο”:
Με τα δικά σας λόγια:
👤 “Με κάνει να νιώθω ότι κουβεντιάζω με ένα φίλο μου ή τέλος πάντων κάποιον που γνωρίζω και συζητάμε για κάτι που τον ενδιαφέρει αλλά πάντα έχει κάποιο ενδιαφέρον και για μένα. Μάλλον μου το μεταδίδεις.”
👤 “[Μου προσφέρει] πρακτικές γνώσεις, ιδέες, διασκέδαση (γράφεις ευχάριστα) και parasocial delusions αφού μετά από 12 και πλέον χρόνια νιώθω σαν να είσαι φίλος μου.”
👤 “Αίσθηση κοινών ενδιαφερόντων με άτομα που δε γνωρίζονται αλλα είναι σαν να γνωρίζονται. Σαν να πίνεις καφέ με ένα φίλο άπο το πανεπιστήμιο.“
Προσωπικά, δεν έχω κρύψει ποτέ πως, για μένα, αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που γράφω όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί, και για μένα, όλοι εσείς που διαβάζετε τις σκέψεις μου, αποτελείτε τους μόνους “φίλους” στους οποίους μπορώ να ανοίξω τις σκέψεις μου για κάποια συγκεκριμένα πράγματα (αυτά που αγγίζω στο newsletter).
Μη νομίζετε πως στους φίλους της “πραγματικής ζωής” μιλάω για τα ίδια. Οι περισσότεροι δεν νομίζω καν να ξέρουν ότι γράφω online ή κάνω podcast. Και αν αρχίσω να τους μιλάω για τα “θετικά και τα αρνητικά της ζωής στο εξωτερικό”, για το “τι σημαίνει πληθωρισμός” ή για το “πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος που προκαλεί η γρήγορη ροή του χρόνου”, πιστεύω πως θα σταματήσουν να είναι φίλοι μου… 😂
Οπότε, σας ευχαριστώ που με θεωρείτε “φίλο” (με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο) - και για αυτό, όπως σας έχω πει, είναι στο άμεσο πλάνο μου να οργανώσω και ένα πρώτο meetup με όσους από εσάς το θέλουν.
Τώρα, μερικές ακόμη τυχαίες απαντήσεις (στο ερώτημα "γιατί διαβάζεις την Checklist") που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες:
👤 “Δεν μου αρέσει να σπαταλάω χρόνο χωρίς ουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν μου αρέσει που μου πετάγεται άχρηστο περιεχόμενο συνέχεια στο feed μου. Ιδανικά το feed μου θα ήθελα να είναι ενημερωτικό, ώρες ώρες διασκεδαστικό και εποικοδομητικό. Σε μια προσπάθεια να φτιάξω το feed μου κάνω unfollow/unsubscribe σελίδες/newsletter που δεν με ενδιαφέρουν και δίνω ευκαιρίες σε καινούργια feed που πληρούν τις ανάγκες μου.“
Ανώνυμε αναγνώστη, χαίρομαι που θεωρείς πως η Checklist περιέχει “αρκετή ουσία”. Κάθε φορά που τη γράφω, αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μου. Και όποτε αργώ να γράψω, είναι ακριβώς γιατί δεν νιώθω πως έχω να πω κάτι με αρκετή ουσία (ναι, οκ, καμιά φορά τεμπελιάζω κιόλας).
👤 "Φοιτηtips - Bang to Basic - Στο Ντουζ - Checklist: Άρθρα και σκέψεις που μας κρατάνε συντροφιά τόοοοσα χρόνια (!) Μπας και βγάλουμε άκρη με τον κόσμο.“
Το ξέρω πως πολλοί από εσάς διαβάζετε τα κείμενα μου πια για παραπάνω από δεκαετία (θεέ μου…). Για μένα είναι άκρως συγκινητικό, και ταυτόχρονα αγχωτικό. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ.
👤 “[Η Checklist] Ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα της καθημερινής ζωής, με ρεαλιστική και αντικειμενική οπτική.”
Αυτό το σχόλιο το κρατάω ως μια μικρή επιβεβαίωση ότι έστω και ένας αναγνώστης γουστάρει τα υπερ-καθημερινά, υπερ-πρακτικά θέματα για τα οποία γράφω, όπως το (upcoming) “Πως λειτουργούν οι μισθοί στην Ελλάδα”. Για όλους τους υπόλοιπους, συγνώμη… 😛
👤 “Μου αρέσουν τα μεγάλα κείμενα για θέματα της καθημερινότητας/ζωής. Μου αρέσει που γράφει τη διάρκεια και μπορώ να το διαβάσω πχ στο μετρό ή όταν περιμένω ένα ραντεβού.”
Κι αυτό ως μια ακόμη μικρή επιβεβαίωση για τα (συχνά) μεγάλα κείμενα. Και πάλι συγνώμη φίλοι, αλλά υπάρχουν και μερικοί τρελοί που τους αρέσουν!
Μερικές τεχνικές ερωτήσεις για την Checklist
Και πέραν από τις ερωτήσεις που focus-άριζαν σε εσάς, είχαμε και μερικές ερωτήσεις που είχαν σκοπό να λειτουργήσουν σαν feedback για τη μελλοντική πορεία της Checklist.
Πρώτη ερώτηση: **"Πως προτιμάς να καταναλώνεις (?) την Checklist; Ως newsletter ή ως podcast;"
Όπως βλέπετε στα παρακάτω charts, το κάθε κομμάτι των φίλων αναγνωστών ή ακροατών (ανάλογα με το αν απάντησαν από το newsletter ή από το podcast) έχει μια συγκεκριμένη, διαφορετική άποψη.
Οι απαντήσεις που πήρα από τους αναγνώστες του newsletter... Το 65% προτιμάει να τη διαβάζει, ενώ το 25% να την ακούει.
Και η ίδια ερώτηση, στους ακροατές του podcast... Όπως βλέπετε, η ακρόαση έχει μεγαλύτερη προτίμηση, με 85%.
"Ποιά θεματολογία θα ήθελες να δεις περισσότερο;"
Το επόμενο ερώτημα ήταν υπερβολικά χρήσιμο για μένα και σας ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις. Μου έχετε δώσει μια τεράστια λίστα, που πιστεύω πως θα μου δώσει τροφή θεμάτων για τα επόμενα χρόνια…
Σε γενικές γραμμές, βλέπω πως ήδη εμπιστεύεστε την eclectic επιλογή θεματολογίας που κάνω (από υπαρξιακούς προβληματισμούς, μέχρι το πως να συμπληρώσεις τη φορολογική σου δήλωση). Αν και είδα μια μεγάλη ομάδα από εσάς να ενδιαφέρεται για ακόμη περισσότερα θέματα για τη ζωή και την εργασία στο εξωτερικό.
Όμως, θα αφήσω εδώ ένα-δύο από τα σχόλιά σας που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα:
👤 “Θα ήθελα να δω οτιδήποτε από εσωτερικές αναζητήσεις, άσκηση, οικονομικά, υπαρξιακά, spiritual, φυσικά, ελεύθερος χρόνος, περιβαλλοντικά, βιβλία, ακόμα και πολιτικά. Πράγματα που δεν θα ήθελα να δω είναι τεχνολογικά (αρκετή τεχνολογία υπάρχει στη ζωή μας δεν θέλω άλλη), τελευταίες τάσεις της μόδας 😂, motivational πράγματα του στυλ "η Google ξεκίνησε από μια αποθήκη, μπορείς και εσύ"."
👤 “Από όταν έγινε Checklist έχει αλλάξει λίγο το ύφος και η θεματολογία, ορισμένα θέματα να πω την αλήθεια δε μου είναι πλέον τόσο χαλαρωτικά καθώς τα βρίσκω πιο σοβαρά (ίσως επειδή πέρασαν και για σένα 5 χρόνια). Μου άρεσαν περισσότερο αυτά που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα και ήταν χαλαρά προς ανάγνωση. Παρόλα αυτά, διαβάζω τα πάντα. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση γιατί προτιμώ να διαβάζω κάτι που σου βγαίνει κι εσένα ευχάριστα να γράφεις.”
👤 “Surprise me... Ό,τι νιώθω ότι είναι αυθεντικό και γουστάρεις εσύ που γράφεις ή μιλάς γι αυτό, θα το απολαύσω.”
👤 “Έχω την αίσθηση ότι θα με ενδιέφερε σχεδόν οτιδήποτε. Ωστόσο, για να προτείνω και κάτι: με μια γρήγορη "αναδρομή" στη μνήμη μου δεν θυμάμαι για παράδειγμα να έχω λάβει κάποιο newsletter που να ασχολείται με ζητήματα (κατά του) ρατσισμού (και εννοώ όλων των μορφών ρατσισμού), ψυχικής υγείας, και τέχνης. Να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη σε περίπτωση που υπήρξαν τέτοιες θεματικές και τις έχω ξεχάσει, μιας και πολλές φορές η μνήμη μου με προδίδει :ρ Αν είναι κάτι που ενδιαφέρει την κοινότητα και δεν πιστεύεις ότι ξεφεύγει από τα όρια του blog, ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε "ανταποκρίσεις" από πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπου είτε εσύ είτε κάποιος αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί εντυπώσεις/κριτικές/απόψεις για κάποιο γεγονός στο οποίο παρευρέθηκε πρόσφατα, πχ τον τελευταίο μήνα. Αυτό θα μπορούσε να αφορά πχ κάποια θεατρική παράσταση ή συναυλία ή κάποια έκθεση.”
👤 “Περισσότερα επεισόδια σαν το πώς να μην βγεις έξω μόνος σου, για το περπάτημα και που παν οι φίλοι όταν χάνονται.“
👤 “Νομίζω ότι μου άρεσαν περισσότερο τα "επεισόδια" με πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο οπότε θα έλεγα αυτό.”
👤 “Ίσως στο θέμα των οικονομικών, αν και έχεις γράψει κάποια πράγματα πάνω σ' αυτό, και πως μένεις ενημερωμένος στις καινούργιες τεχνολογίες (γλώσσες, εργαλεία ακόμα και καινούργιοι τίτλοι εργασίας).”
"Θα ενδιαφερόσουν να δεις συνεντεύξεις από ενδιαφέροντες ανθρώπους; Αν ναι, από ποιούς;"
Ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, στο οποίο, απ’ ότι μπορείτε να δείτε στο γράφημα, η συντριπτική πλειοψηφία λέει “ναι”.
Να σας πω λίγο τη σκέψη μου για το θέμα των συνεντεύξεων: Γενικά, μπορείς να μάθεις πολλά από μια συνέντευξη με έναν “ενδιαφέρων” άνθρωπο. Τα προβλήματα, όμως, για μένα, είναι δύο:
Πρώτον, πάρα πολλά podcast, κάνουν συνέχεια συνεντεύξεις, ο ένας από τον άλλον, οπότε έχει καταντήσει λίγο σούπα. Ναι μεν μπορεί να βγει κάτι καλό, αλλά η συνέντευξη μπορεί να είναι και ο πιο “φτηνιάρικος” τρόπος “παραγωγής web περιεχομένου” αφού απλά προσπαθείς να πατήσεις στο όνομα του οποιοδήποτε γνωστού για να κάνεις views.
Εγώ δεν ανήκω σε αυτή τη λογική. Συνήθως προτιμούσα να γράψω μόνος μου τα δικά μου άρθρα παρά να λειτουργώ ως “παράσιτο”.
Παρόλα αυτά, αν κάνεις μια συνέντευξη σωστά και ρωτήσεις τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορείς να ξεθάψεις πολύ καλή γνώση. Οκ.
Το δεύτερο πρόβλημα, είναι πως μια συνέντευξη έχει άλλα “logistics”, άλλες διαδικασίες. Και όπως έχετε δει, εγώ με το ζόρι τα καταφέρω (ειδικά αυτές τις μέρες) να στέλνω τακτικά το newsletter.
Πόσο μάλλον*αν μιλάμε για συνέντευξη σε podcast: Προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω μια από εκείνες τις εκπομπές που απλά ανοίγουν τα μικρόφωνα μιλάνε δύο άτομα για δύο ώρες, με φλυαρία, και όλη η εκπομπή (πέραν από 10 καλά λεπτά) είναι “φύρα”.
Εμένα μου αρέσουν τα περιεκτικά, συμπυκνωμένα πράγματα, οπότε η οποιαδήποτε συνέντευξη θα απαιτούσε πολλές ώρες editing - και πιθανώς πολλές ώρες για να την μετατρέψω σε μορφή κειμένου (για το newsletter).
Τι να πω... Ελπίζω να μπορέσω να το κάνω και αυτό - και να το κάνω να λειτουργήσει (μακάρι να μπορούσε να είναι αυτή η πραγματική δουλειά μου, και να μπορούσα να γράφω και να κάνω podcast όλη μέρα.)
Οι προτάσεις σας για πιθανά πρόσωπα για συνέντευξη, πάντως, ήταν απίθανες και έχω πια μια τεράστια λίστα για να χρησιμοποιήσω, μόλις και εάν αποφασίσω να βάλω μπρος και σε αυτό.
"Εάν άλλαζες κάτι στην Checklist, τι θα ήταν αυτό;"
Άλλη μια ερώτηση-χρυσωρυχείο για μένα. Μερικά από τα patterns των απαντήσεών σας, ήταν:
- Τίποτα. Μου αρέσει πολύ όπως είναι. (σχόλιό μου: Ευχαριστώ πολύ)
- Να στέλνω newsletter πιο συχνά (σχόλιό μου: Λες και δεν θέλω; 😛)
- Κάποιες φορές, το newsletter θα μπορούσε να είναι λίγο πιο μικρό.
Και μερικά συγκεκριμένα σχόλια, τα οποία μου φάνηκαν ενδιαφέροντα:
👤 “Ίσως λιγότερο κράξιμο και πεσιμισμό, που νιώθω ότι υπήρχε στα τελευταία newsletters, σαν να ακούω τον πατέρα μου να γκρινιάζει για τους γείτονες είναι ένα πράγμα.“
👤 “Αγαπάω το ποσό καλοεπεξεργασμένα είναι τα κείμενα, αλλά θα μου άρεσε να διαβάζω/ακούω και κάτι πιο αυθόρμητο/ακατέργαστο πού και πού.”
👤 “Πιο συχνά κι ας είναι πιο μικρά τα newsletter, με περισσότερες φωτογραφίες.”
👤 “Η διάρκεια του podcast θα ήθελα να έφτανε στο 30λεπτο, χωρίς αλλοίωση της ποιότητας.”
"Θα ερχόσουν σε ένα meetup της Checklist?"
Το τελευταίο ερώτημα που θα πιάσουμε, ήταν και αυτό που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το ερωτηματολόγιο: Το θέμα του meetup της Checklist.
Στην ερώτηση, λοιπόν, του αν θα θέλατε να πάρετε μέρος σε ένα τέτοιο meetup, οι απαντήσεις σας ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό θετικές (σίγουρα [18.6%], ή πιθανότατα [58.1%]).
Μαζί και με τα δεδομένα που έχω πια για το που βρίσκεστε, πιστεύω πως το πρώτο μας meetup θα οργανωθεί σύντομα, μετά το καλοκαίρι.
Με τους περισσότερους από τους αναγνώστες να ζουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και με εμένα να μένω Θεσσαλονίκη), υποθέτω πως θα προσπαθήσω να οργανώσω το πρώτο meetup στη Θεσσαλονίκη και αμέσως μετά από αυτό στην Αθήνα.
Νεότερα για αυτό θα σας στείλω προς το τέλος του καλοκαιριού.
Υπήρχε και ένα ερώτημα με τίτλο: “Ποιά άλλα newsletter ή podcast ακούτε”. Εκεί πήρα πολλές και εξαιρετικές προτάσεις από εσάς, αλλά δεν νομίζω πως χωράνε σε αυτό το newsletter. Κρατάω τη λίστα για προσωπική έμπνευση, αλλά και για πιθανές προτάσεις (από εσάς για εσάς) που μπορεί να μοιραστώ σε ένα από τα επόμενα άρθρα.
Αυτές λοιπόν ήταν οι απαντήσεις σας. Σας ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που δώσατε στο ερωτηματολόγιο και για το ότι συνεχίζετε να είστε μέρος το αναγνωστικού κοινού της Checklist.
Ελπίζω μέσα από τις ιδέες και τις προτάσεις σας να καταφέρω να κάνω ακόμη πιο ωραία πράγματα - και φυσικά, πολύ σύντομα, να καταφέρουμε να γνωριστούμε και με κάποιους από εσάς από κοντά.
Τα λέμε σύντομα,
Αλέξης
👉 Θέλεις περισσότερα άρθρα σαν κι αυτό;
Γράψου στην Checklist για να έρχεται ένα νέο άρθρο κάθε δύο εβδομάδες κατευθείαν στο email σου.